Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Grrrr, Ducati Monster

Ducati Monster 821 Stripe
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.05.2015 21:09

Ducati je kot feniks vstal pri AS Domžale. Ravno v času prihoda novega Monstra v različici Stripe in z dezmodromičnim 821 agregatom. Slišati je več kot slastno.

Artur Švarc

Ducatijeve Monstre smo poznali po Dark različicah, ki smo si jo edino upali želeti. Zakaj? Ker je bila edina vsaj malo prijazna našim takratnim žepom. Monster že dolgo ni samo vstopni model Ducatija iz Borga Panigale pri Bologni, saj so Italijani začeli tudi s športnimi, nič kaj zadržanimi Monstri. Zakaj tako dolg uvod? Ker je današnji Ducati Monster 821 videti bolj kompakten kot vsi dosedaj in bolj mišičast kot nekdaj razvpiti S4R.

Rdeča, nujen in pomemben sestavni del. Bele črte različice Stripe so kot v Ducatijevem logotipu. Napis ABS varnostnega paketa na prednjem blatniku že poskrbi za dvignjeno obrv. Nato mini cevnat okvir, velik L dvovaljnik z 821 kubičnimi centimetri in Desmo tehniko evolucije Testastretta 11 zaradi ozkega kota med ventili in kompaktne motorne glave. Ima 84,2 kW (112 KM) pri 9250 vrt./min., navora je za 89 Nm pri 7750 vrt./min. Zelo ozek zadek ima tako vizualno kot zvočno pomemben, dvojni izpušni lonec na desni strani. Nihajka je dvojna, gre seveda za manjšega Monstra. Pogon je na zadnje kolo speljan s standardno verigo. Spredaj ima žaromet dodatek LED luči, ki so dejansko samo kot začimba.

Instrumenti so skrčeni na en sam zaslon. Še pred časom se nam je zdelo, da so taki inštrumenti rezervirani samo za dirkalnike. Sploh ne, ima začuda celo berljiv digitalni merilnik vrtljajev. In celo goro različnih podatkov o nastavitvah Monstra 821. Programi vedenja so trije, Urban, Sport in Touring. Vsem je jasno kaj pomenijo. Še najbolj naraven je Sport, kjer se sesalni loputi odpirata kar se da hitro. To pomeni malo več nemira pri ravnanju z ročico za plin. Touring mirno blaži vse napisano, Urban pa deluje preveč zadržano za karakter Ducatija Monstra 821. Na mokrem bo z njim pač ena skrb manj.

Menjavanje programov poteka preko stikala za izklop smernikov. Obenem morate popolnoma odvzeti plin. Sliši se nenaravno, a gre kot namazano med kakršno koli vožnjo. Tiste, ki stalno preverjate izklopljene smernike, bo pričakalo skakanje kazalca za program vožnje. Nikoli se ne zgodi, da bi se premaknil na nov način brez vaše želje. Ko smo pri ročicah ne smemo mimo posrečenega kombiniranega stikala za hiter izklop agregata in njegov zagon.

No, kako se vozi, saj obliko in podrobnosti vidite na fotografijah. Monster 821 je kot najprej precej kompakten motocikel. Ne neudoben in majhen, ampak niti v sanjah ne gre za kakršen koli nadomestek potovalnika. Monster 821 je v bistvu športnik. Tak je položaj za položnim krmilom, tik nad osjo krmila. Taki sta filigranski stopalki, dolga zadnja nihajka, prijeten sedež brez prostora za sovoznico(ka) spodobnih dimenzij. Vžig je nespektakularen, zvok dveh valjev v devetdeset-stopinjskem kotu, že bolj prepoznaven. Pravi Ducati, brez dvoma. Sklopka je mehka in prijetna (to naj si lastniki starejših Ducatijev nekajkrat preberejo). Menjalnik je kratek, nekoliko trši in zelo dobro preračunan. Dodatek delovne prostornine je dobrodošel že pri speljevanju, še bolj pri poganjanju iz nizkih vrtljajev. Izjemno lepo vleče v najvišje vrtljaje, niti nima velikih lukenj. Nasploh je Testastretta 11 821 eden izmed večjih popolnoma pozitivnih presenečenj. Že včasih so imeli Ducatijevi dvovaljniki moč, zdaj ima 821 karakter, moč in niti trohice zahrbtnosti. Monster 821 je presenetljivo hiter motocikel. Pred ovinkom veselo popušča APTC sklopka in Monster zvedavo vstopa v zavoje. Iz ovinka pospešuje kot krogla iz puške. Dolga zadnja nihajka pomaga odlično prenašati moč na cesto. Ina tako naprej iz ovinka v ovinek.Zavori nista morilski, hladni in vroči prijemata odlično (Brembo Monobloc M4). Potrebujeta manj moči kot recimo hišni športnik 899 Panigale. Pnevmatikam zamerimo popadljivost pri bitumenskih črtah.

Na avtocesti se seveda čuti močan vpliv vetra. Skriti se ni kam, saj ni tako hudo, do kakšnih 140 - 150 km/h gre z malo zagrizenosti. Več tako ni priporočljivo, omejitev na naših cestah pa je 130 km/h. Zvok iz izpuha tudi na dolgi rok ni moteč, sploh ob precejšnemu pišu okoli čelade. Manjši nemir v vzdolžni črti na vetrovni avtocesti vzamemo v zakup.

Če Monstra 821 dojemate kot vstopni Ducati, utegnete zgrešiti bistvo. Monster je polnokrven žrebec iz Borga Panigale. Karakterno spada med športne nagce in ljubitelji tovrstne vožnje bodo z njim dobili prvovrstnega atleta. Zato ni najcenejši in tega od Ducatija niti ne pričakujemo. Tudi zaradi dejstva, da so Ducatiji v zadnjih letih postali veliko več kot le motocikli za ljubitelje znamke. Ducati Monster 821 je odličen motocikel, po vseh suhoparnih standardih. Le športnost mora biti vsaj malo vaš način življenja in imeti morate 11.890 €, kolikor stane.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija