Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Čas je za GHD Lučine

GHD
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.08.2018 14:45

Gorsko-hitrostna dirka Lučine ima že dolgo zgodovino – tako med tekmovalci kot tudi med obiskovalci, ki jih je vsako leto več, je izjemno priljubljena.

Artur Švarc

Prihajajoči vikend bo v občini Gorenja vas-Poljane tako znova zavel vonj po bencinskih hlapih, ljubitelji moto športa pa si bodo oči in ušesa lahko napasli na jeklenih lepotcih ter ropotanju motorjev. Lučine bodo znova središče dirkaškega sveta.

Organizatorji, člani Avto moto društva Zvezda, so letošnje novosti, pa tudi sam potek dirke ter njen pomen za lokalno in širšo skupnost, predstavili na tiskovni konferenci. Kot je na začetku povedal župan občine Gorenja vas-Poljane, Milan Čadež, ima dirka za ta del Slovenije, izjemen pomen. “Za svojo so jo vzeli tako dirkači, vsako leto pridejo k nam zveneča imena moto športa, in kar je morda še pomembneje – okoliški prebivalci, gledalci, ponudniki turističnih kapacitet. Vsi se zavedajo, kako pomemben je tak dogodek za to območje,” je dejal župan, ki je ob tem posebej pohvalil organizatorje. “Organizacija takšnega dirkaškega dogodka ni majhen zalogaj, zato bi res izrekel vse pohvale AMD Zvezda in ostalim, ki jim pomagajo.”

Dirkaški spektakel se bo začel v petek s slavnostno povorko vozil – lanska novost, ki se je izjemno dobro prijela. Gledalcem bo ponudila možnost druženja z dirkači in jih s tem približala gledalcem. V petek bo potekalo tudi formiranje boksov, verifikacija in tehnični pregledi ter varnostni pregled proge. Glavnino dogajanja bosta znova ponudili sobota in nedelja – uradne treninge in dirkaško predstavo. Rekorda proge Italijan Federico Liber lani sicer ni podrl, a so gostje tiskovne konference vsi po vrsti stavili, da bo rekord letos padel. Najmočnejša kandidata sta dva – poleg že omenjenega Liberja še Čeh Vaclav Janik. Mimogrede, na družbenem omrežju Facebook sta glede rekorda stavila – drug na drugega.

Eden od dirkačev Matevž Čuden je danes dejal, da se dirkači na dirki zelo dobro počutijo in z veseljem vračajo. Zakaj? Ker je organizacija na vrhunskem nivoju. “Proga je zanimiva, razgibana, sploh za mlade dirkače, ki šele pridobivajo izkušnje, bi jo zaradi nižjih hitrosti toplo priporočil.”

Tudi gledalcev organizatorji niti slučajno ne jemljejo kot nekaj samoumevnega – na dirki bosta tako ves dan vozila dva avtobusa, s katerima se bodo lahko pripeljali na želeni kraj. Za varnost bo odlično poskrbljeno: “Vsi naj le pridejo in se prepustijo vonju po bencinskih hlapih in uživanju ob dirkaškem spektaklu,” je na GHD Lučine 2018 povabil Primož Tavčar, predsednik organizacijskega odbora.

Tudi letošnja dirkaška preizkušnja bo združena z dobrodelno noto – ljubitelji hitrosti se namreč lahko preizkusite v vlogi sovoznika na t. i. taxi vožnjah in si pridobite edinstveno izkušnjo z nekaterimi najboljšimi vozniki in vozili. Zbrana sredstva bodo šla v sklad OŠ Lučine.

Legenda moto športa Dagmar Šuster, direktor zveze za avtošport AŠ2005 je Lučinam ob zaključku namenil kup pohval: “Dirka je ena najvidnejših v Sloveniji in Evropi. Predvsem po zaslugi izjemne organizacije si je našla svoj prostor pod soncem in ga gotovo ne bo izpustila.”

Sobota, 11. avgust 2018
od 8:00 do 9:00: verifikacija, tehnični pregledi
ob 9:30: razgovor s tekmovalci/vozniki
ob 10:30: uradni trening – 1. tek
1 h po končanem 1. treningu: uradni trening – 2. tek
1 h po končanem 2. treningu: uradni trening – 3. tek
ob 18:30, oz. 15. min po prihodu zadnjega vozila v bokse: 2. seja žirije, izdaja štartne liste za dirko

Nedelja, 12. avgust 2018
ob 10:00: dirka – 1. tek
ob 12:30: uradna otvoritev dirke
ob 13:00: dirka – 2. tek
ob 15:00: dirka – 3. tek
30. min po končani 3. vožnji: 3. seja žirije in objava neuradnih rezultatov
60 minut po prihodu zadnjega vozila v parc fermé: razglasitev zmagovalcev in podelitev priznanj

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija