Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Rudarski stroj na vodik

Načrti
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.02.2020 08:50

Gradbeni in rudarski stroji niso ravno okolju prijazni. Poganja jih dizelsko gorivo, porabijo ga pa velike količine. Zato je iskanje alternativnega goriva pomemben korak v boju s podnebnimi spremembami.

Urša Prosenjak

Pri tem sta moči združili podjetji Anglo American in Williams Advanced Engineering, ki načrtujeta prvi rudarski stroj na vodik.

Rudarskemu stroju Komatsu bodo odstranili dizelski motor in mu vgradili gorivne celice in litij-ionsko baterijo. Sistem naj bi omogočal shranjevanje 1000 kWh energije, vozilo pa bo uporabljalo tudi regenerativno zaviranje.

Tokrat bodo prvič vgradili tovrsten pogon tako velikemu stroju. Testiranja naj bi se začela še letos, potekala pa bodo v južnoafriškem rudniku platine družbe Anglo American.

»Veseli nas, da sodelujemo v tem inovativnem projektu, ki bo dokazal vsestransko uporabnost tehnologije,« je povedal Craig Wilson, direktor podjetja Williams Advanced Engineering. »Delovanje v zahtevnih okoljih nam ni tuje, podpiramo pa tudi trajnostne projekte.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija