Udobje za volanom

Peugeot 208
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
28.02.2020 18:27

Vožnja nove Dvestoosmice je silno prijetna izkušnja, ki se začne že, ko sedemo za volan ter se krepi z vsakim kilometrom, ki ga prevozimo z malim Francozom.

Urša Prosenjak

Potniška kabina je udobna, še zlasti to velja za voznikovo mesto, velik del udobja gre pripisati inovativni zasnovi iCockpit. Kompakten in manjši volan ter digitalna instrumentna plošča poskrbita za intuitivno vožnjo.

Konstrukcijska osnova na platformi CMPi zagotavlja optimalno lego na cesti in enostavno upravljanje. Podvozje je razmeroma tiho in brez težav pobira manjše neravnine. Nastavljeno je prej trdo kot mehko, dovolj, da je nagibanje v ovinkih praktično neopoazno. Ceste se dobro drži tudi v ovinkih, morda je občutek preko volana malce preveč posreden.

Poganja ga turbobencinski trivaljnik s prostornino 1,2 litra, ki razvije 75 kW (100 KM) moči in 205 Nm navora, do optimalnega izkoristka zmogljivosti pa mu pomaga šeststopenjski menjalnik, ki svoje delo dobro opravlja. Ročica menjalnika je lepo oblikovana in razmeroma visoko nameščena, kar pomaga k lažjemu pretikanju in bolj tekoči ter udobnejši vožnji. Razmeroma skromen motor sicer na prvi pogled ne obljublja športnih presežkov, vendar so zaradi manjše skupne mase izvedljivi tudi malce živahnejši pospeški. Do stotice pospeši v 9,9 sekundah, najvišja hitrost, ki jo doseže, pa je 188 km/h.

Na voljo sta dva načina vožnje, običajen in ekonomični. Pri slednjem se spremenijo nastavitve motorja in odzivnost stopalke, poraba je nekoliko manjša, vendar ne toliko, da bi se odrekli živahni vožnji, ki jo ponuja običajen način.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija