Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

V Kaliforniji kmalu težki tovornjaki brez emisij

ZDA
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
28.06.2020 07:26

Kaliforija je v četrtek sprejela prelomni predpis, s katerim želijo s cest odstraniti najhujše onesnaževalce. Proizvajalci bodo morali od leta 2024 dalje trgu ponuditi znatno več brezemisijskih tovornih vozil.

Urša Prosenjak

Predpis je velik korak k zmanjšanju toplogrednih izpustov in izboljšanju javnega zdravja revnejših skupnosti, ki prebivajo v bližini prometno obremenjenih avtocest.

»Kalifornija ponovno vodi naš narod v boju za čistejši zrak,« je ob tem povedal kalifornijski guverner Gavin Newsom. Ocenjujejo, da bi naj novi predpis na ceste pripeljal okoli 300.000 brezemisijskih srednjetežkih in težkih tovorih vozil do leta 2035.

Predpis bo začel veljati leta 2024, sprva pa bo zahteval le med 5% in 9% odstotki brezemisijskih vozil, odstotek pa se bo do leta 2030 povečal na 30% do 50%. Do leta 2045 naj bi bila takšna vsa vozila, kjer je to izvedljivo. Ne nanaša pa se na lahka gospodarska vozila, ki jih ureja drug podoben predpis.

V pripravi je tudi ločen predpis, ki predvideva, da bi naj podjetja z obsežnejšimi voznimi parki nekaj brezemisijskih vozil poslala na ceste že prihodnje leto.

Na drugi strani se znatno povečuje tudi ponudba tovrstnih vozil. Med proizvajalci, ki jih bodo ponudili kupcem, so Rivian, Tesla, Nikola Corp, Volvo in General Motors.

Težki tovornjaki so obenem v Kaliforniji tudi največji izvor onesnaženja z dušikovim oksidom, ki povzroča smog.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija