Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Za varnost je potrebno skrbeti tudi v železniškem prometu

Preventiva
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.09.2020 07:59

Drugi teden v septembru so policisti skupaj s predstavniki Slovenskih železnic v okviru mednarodne preventivne akcije, ki jo je koordiniral RAILPOL, opozarjali na pravilno obnašanje v vlakih in na nivojskih prehodih.

Urša Prosenjak

Ugotovili so precej kršitev, največ pa je bilo prav primerov, ki so smrtno nevarni -prečkanja tirov na prepovedanih mestih.

V akciji so sodelovali 503 policisti in 26 predstavnikov drugih služb, kot so Slovenske železnice in Inšpektorat RS za infrastrukturo, ki so izvajali nadzor nad nedovoljenim oz. prepovedanim prehajanjem železniške proge, nad pravilnim prečkanjem železniške proge na nivojskih križanjih ter nad kršitvami na vlakih. Namen mednarodne akcije, ki jo koordinira RAILPOL, evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah, je dvigati varnostno kulturo in s tem izboljšati splošno varnost v železniškem prometu.

V enotedenski akciji so izvedli nadzor na 281 železniških prehodih, pri čemer so kontrolirali 107 pešcev, 47 kolesarjev 47 in 229 vozil. Preverjali so tudi kritična mesta na železnici, kot so predori, mostovi in podobno. Pregledali so 66 tovrstnih mest. Na mestih, kjer je prečkanje tirov prepovedano, so ugotovili 81 kršitev.

V nekaterih šolah so izvedli preventivna predavanja, s katerimi so učence in dijake opozarjali na pravilna ravnanja ter nevarnosti, ki prežijo nanje ob neupoštevanju pravil v železniškem prometu. Izvedenih je bilo šest predavanj.

Železniški promet v Sloveniji predstavlja pomemben del prometnih povezav. Dnevno se z vlakom vozi okoli 38.000 potnikov, železnice pa se na 721 nivojskih prehodih v Sloveniji srečajo tudi s cestnim prometom. Da bi bila vožnja z vlakom varna, prav tako prehajanje železniške proge, policisti zato znova pozivajo k spoštovanju pravil varnega obnašanja tako na vlaku kot pri prečkanju železniških prehodov. Le tako bomo skupaj izboljšali splošno varnost v železniškem prometu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija