Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Prvi Schumacherjev naslov s Ferrarijem

Na današnji dan
Prvi Schumacherjev naslov s Ferrarijem
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.10.2020 09:24

Včeraj je minilo 20 let od Schumacherjevega tretjega naslova prvaka in prvega za Ferrari.

Artur Švarc

Po dveh sorazmerno lahkih naslovih 1994 in 1995 za Benetton, je kasnejši sedemkratni svetovni prvak kar štiri leta čakal na uresničitev cilja, ki si ga je postavil pri prihodu k Ferrariju – vrniti rdeče po 1979 na vrh. Prvi dve leti se je boril s krhkim dirkalnikom, ki proti superiornemu Williamsu, s katerim sta naslova 1996 in 1997 osvojila Hill in Villeneuve, ni imel veliko možnosti, naslednji dve leti pa je s Hakkinenom bil težke bitke za naslov. Pri Ferrariju se je po desetletjih šlamparij moralo vse sestaviti in kot pri nobeni ekipi (niti Mercedes v začetku tega desetletja ni bil izjema), ni šlo čez noč. Čarobna kombinacija Todt – Brawn – Schumacher pa je vendarle začela delovati.

Tudi sezona 2000 se je začela v znamenju McLarna, Mika Hakkinen je na prvih treh dirkah osvojil pole position, a Šumi je bil tisti, ki je na teh treh dirkah zmagal. Po šestih dirkah sezone je imel štiri zmage, potem pa je sledila še ena rdeča kriza in v naslednjih sedmih dirkah je kar štirikrat odstopil in zmagal le enkrat. Hakkinen je imel spet osem točk prednosti, preden se je zgodila legendarna Monza, v kateri je Schumacher slavil pred Hakkinenom in razlika je znašala le še dve točki.

In potem je na zadnjih treh dirkah v ZDA, na Japonskem in v Maleziji steklo kot po maslu – Schumacher je slavil tudi na teh dirkah in s 108 točkami pred 89 Hakkinenovimi osvojil prvi naslov za Ferrari, Rdeči pa so dobili tudi ekipni boj s 170 točkami pred McLarnom, ki jih je zbral 152.

Na dirki v Indianapolisu je Schumacher prednost povečal na 8 točk in v Suzuki je potreboval le še dve točki več od Hakkinena. Z zmago s slabima dvema sekundama prednosti pred Hakkinenom jo je 8. oktobra leta 2000 tudi potrdil. Bil je to začetek dominacije Ferrarija in Schumacherja, ki je v naslednjih štirih letih osvojil še štiri naslove.

20 let pozneje je situacija pri Ferrariju podobna kot je bila pred obdobjem prvega naslova - porazna.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija