Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Nov veliki uspeh SpaceX kljub eksploziji

Vesolje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
11.12.2020 09:42

Muskovi fantje so spet premaknili meje v osvajanju vesolja – prototip SN8 je dosegel nove korake v raketarstvu.

Artur Švarc

Muskova ideja poslati odpravo na Mars gre dalje v velikih korakih. SN8 je težka nosilna raketa, ki je sposobna še marsičesa drugega kot le navpičnega vzleta. Iz SpaceXove razvojne baze v Boca Chici v Texasu je raketa dosegla višino 12,5 kilometra, tam lebdela in se začela spuščati. Med spuščanjem se je obrnila na “trebuh” in izkoristila nizko terminalno hitrost za zaviranje in potem iz horizontalne lege spet prešla v vertikalni let, da bi pristala nazaj na vzletišču.

Na žalost je na koncu odpovedal eden od motorjev zaradi prenizkega tlaka v rezervoarju, pristajalna hitrost je bila previsoka in vse skupaj je šlo na prafaktorje. Pristanek 220 milijonov dolarjev vrednega prototipa niti ni bil cilj testa, saj je na možnost, da se bo to zgodilo, pred tem opozoril Elon Musk. Poskus je zbral dovolj podatkov, ki bodo neprecenljivi v nadaljnjem razvoju.

Musk namerava prvo odpravo na Mars brez človeške posadke poslati že 2024. Po uspešnem hitrem razstavljanju prototipa na kose je Musk twittnil: »Imamo vse podatke, ki jih potrebujemo. Čestitke SpaceX ekipi. Mars, prihajamo!«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija