Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Francoski garažist brez primere

Na današnji dan
Francoski garažist brez primere
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
27.12.2020 14:32

Pred 35 leti je v prometni nesreči umrl Jean Rondeau, edini, ki je v Le Mansu zmagal s svojim dirkalnikom.

Artur Švarc

Rondeau je dirkal v Formuli Renault, večkrat pa je gostoval kot dirkač v Le Mansu. 1976 je ustanovil svojo ekipo z dirkalnikom lastne izdelave, ki ji je ime posodilo podjetje Inaltera in ko se je po koncu 1977 umaknil njegov glavni sponzor, je Rondeau nadaljeval z razvojem. M378 in M379 sta bil povprečna dirkalnika, M379B pa je 1980 presenetil vse in Rondeu ter Jean-Pierre Jaussaud sta z njim po hudi bitki uspela premagati Jacky Ickxa s Porschejem 908/80.

Francoski garažist brez primere

1981 je Rondeau na dirko prišel s kar petimi dirkalniki in dosegel drugo in tretje mesto, a je uspeh zasenčila smrt enega od njihovih dirkačev v prvih urah dirke.

1982 se je ekipa Rondeau borila celo za naslov prvaka v Svetovnem prvenstvu vztrajnostnih dirk, z zmago na 1000 kilometrov Monze in še nekaj stopničkami so se približali Porscheju na prvem mestu, a so v Le Mansu odpovedali vsi trije dirkalniki M382. Zaradi kontroverzne poteze FIA, ki je na Nurburgringu upoštevala točke tudi od privatnega 911, je Porsche osvojil naslov. Glavni sponzor Otis se je iz protesta umaknil in 1983 je Rondeau začel s Fordovo tovarniško podporo in dirkalnikom M482.

Francoski garažist brez primere

Nezanesljivi Cosworthovi DFL motorji in nezmožnost male ekipe iz okolice Le Mansa, da bi razvila dirkalnik z ground efektom, je prinesla konec te nenavadne zgodbe. Ekipa se je razpustila konec leta 1983. Rondeau je izdelal 19 šasij, 17 jih še obstaja in so v rokah zbirateljev.

Rondeau je umrl 27. decembra 1985, ko je z avtom zapeljal med spuščene zapornice na železniškem prehodu. Nespametno dejanje je privedlo do trka z vlakom in Jean Rondeau, ki je spisal eno najbolj nenavadnih zgodb v dirkaški zgodovini, je umrl, star le 37 let.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija