Dokončno slovo dizelskega motorja

Tovorni transport
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
30.12.2020 14:24

Pred 130 leti je Rudolf Diesel patentiral svoj kompresijsko vžigalni motor, ki že od 1924 nosi breme težjega transporta.

Artur Švarc

V sodelovanju z Inštitutom za klimatske vplive v Potsdamu se je sedem evropskih proizvajalcev tovornjakov odločilo, da bodo do 2040 končali dizelsko zgodbo. To so MAN, DAF, Iveco, SAAB Scania, Daimler AG, Ford in Volvo.

“Da bi tovorni transport obdržal svojo vlogo služenju družbi, se moramo čimprej znebiti fosilnih goriv,” je povedal Henrik Henriksson, predsedujoči delu komercialnih vozil pri evropskem združenju proizvajalcev ACEA.

“Ne le, da smo prepričani, da je to potrebno, vemo da je tudi mogoče in vemo, da smo pripravljeni to tudi storiti. A sami tega ne bomo uspeli, potrebujemo pomoč politike in delničarjev,” je povedal Henriksson, ki je tudi prvi človek Saab Scanie.

ACEA se je pred kratkim zavzela, da bi EU zvišala davek na ogljične izpuste. Pljuvanje v lastno skledo? Na tak način bi lahko prepričali ljudi, predvsem tiste, ki operirajo s tovornimi vozili, da opustijo dizle na račun električnih in vodikovih tovornih vozil.

A tudi to se zdi zaenkrat račun brez krčmarja, če temu ne bo sledila infrastruktura. Za zdaj nič ne kaže na to.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija