Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Če se ravno zares ne motim...

Murray Walker (1923 - 2021)
Če se ravno zares ne motim...
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.03.2021 22:06

Legendarni komentator F1, Murray Walker, je po 97 letih življenja prečkal ciljno črto.

Artur Švarc

Graeme Murray Walker se je rodil 10. oktobra 1923 v Hall Greenu v Birminghamu, družina pa je škotskih korenin. Oče Graham Murray je bil sel na motorju in tovarniški voznik Nortona na dirki na otoku Man. Walker je bil edini otrok, njegov oče pa je bil ves čas povezan z dirkanjem v različnih vodilnih vlogah.

Med drugo svetovno vojno se je Murray prijavil v vojsko v tankovske enote, vendar so ga dali na čakanje zaradi težav z opremo. Jeseni 1949 je začel aktivneje sodelovati v vojski in postal poveljnik tanka Sherman v okviru 4. oklepne brigade, imenovane tudi Črne podgane. Od začetka februarja do začetka marca 1945 se je udeležil bitke pri Reichswaldu, kjer so zavezniki zaprli severni del klešč nad 3. rajhom in dokončno osvobodili Nizozemsko in Belgijo. Ob odhodu z vojske je prišel do čina stotnika.

Če se ravno zares ne motim...

Po vojni je šel po očetovih stopinjah in dirkal z motocikli, kjer je tekmoval tudi proti Surteesu, a večjih uspehov ni dosegel, zato se je preusmeril v trail in dobil nekaj dirk. Zatem je nekaj časa študiral logistiko, potem pa presedlal na marketing pri Dunlopu in Asproju in potem vse do upokojitve delal s številnimi marketinškimi agencijami.

S komentiranjem je začel ljubiteljsko, prvič na neki gorsko hitrostni dirki, 1949 pa je po uspešni avdiciji na BBC začel komentirati različne dirke, skupaj z očetom pa sta med 1949 in 1962, ko je oče umrl, tvorila edini tak komentatorski par. Po očetovi smrti je postal glavni komentator za motociklistične dirke na BBC. V sedemdesetih je tu in tam pokomentiral tudi dirke F1, dokler ni 1978 postal redni komentator pri BBC. Od Monaka 1980 se mu pri komentiranju pridružil tudi James Hunt in do Huntove smrti 1993 sta tvorila najbolj legendarni komentatorski dvojec za F1.

Če se ravno zares ne motim...

Medtem ko je Walker zelo slikovito opisoval dogajanje na stezi, je Hunt postregel s podrobnostmi in zgodbami iz ozadja. Namesto Hunta so se zvrstili Jones, Jackie Stewart in Jonathan Palmer, od 1997 pa je stalno mesto zasedel Martin Brundle. Potem ko je zadnja leta komentiral F1 za ITV, se je 2001 po VN ZDA poslovil s komentatorskega mesta. 1996 je dobil priznanje Red britanskega imperija za zasluge in prispevek k motošportu.

2006 je skoraj v celoti izgubil sluh zaradi dolgoletne izpostavljenosti glasnim motorjem, 2013 pa si je na počitnicah zlomil medenico in takrat so zdravniki ugotovili tudi limfom v začetnem stadiju.

Walker se je v naslednjih letih še pojavljal v različnih projektih na ITV, BBC in Channel 4. Umrl je zjutraj 13. marca letos. Za sabo je pustil ženo Elizabeth, s katero je bil poročen vse od 1959. Par ni imel otrok.

Če se ravno zares ne motim...

Njegov komentatorski stil je bil poseben, namesto da bi sedel, je stal, saj je bil tako slišati glasnejši in odločnejši. Nikoli ni kritiziral dirkaških napak, te je prepustil kolegom, sam pa je najbolj znan po Murrayizmih, izjavah, ki so bile slišati zelo komplicirane, večkrat pa tudi precej nesmiselne ali kontradiktorne. Bil je znan po temeljitih pripravah na dirke in je imel informacije in dejstva zapisane v beležki, pred vsako dirko pa je tudi do potankosti preučil statistike. Murray Walker je imel v glavi enciklopedijo F1, s svojo avtoriteto in slovesom pa je imel dostop do večine osebja v F1 in malokdo je zavrnil intervju z njim.

Walker je napisal tudi dve knjigi : Če se ne motim zelo (2002) in Heroji F1 Murraya Walkerja (2011).

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija