Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Senna jih ima 61

V paralelnem svetu
Senna jih ima 61
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.03.2021 00:09

Legendarni brazilski dirkač Ayrton Senna je praznoval svoj 61. rojstni dan.

Artur Švarc

Imola 1994, tretja dirka sezone in Ayrton Senna je kljub težavam s FW16 dirko začel z najboljšega štartnega položaja. Zaradi nesreče na štartu je na progo zapeljal varnostni avto, ki se je po nekaj krogih umaknil in dirka se je nadaljevala. Senna je vodil pred Schumacherjem, ko je pred Tamburelom nenadoma zapeljal naravnost proti zidu. Williams je slovito trčil v steno in se odvrtel na betonsko površino ob stezi. Dirka je bila prekinjena z rdečo zastavo in po 15 sekundah je Ayrton Senna odpel pasove in se skušal povzpeti iz dirkalnika. Udarec v zid je bil silovit in iz razbitine je komajda zlezel in se potem ulegel na tla. Kmalu je bil ob njem Sid Watkins, ki mu je odpel čelado in ga spravil v sedeči položaj. Trikratnega svetovnega prvaka so odpeljali na pregled v bolnišnico, kjer so ugotovili dve počeni rebri in nekaj podplutb na prsih in glavi.

Senna jih ima 61

Ayrton Senna na snemanju Top Geara 2012 v svojem dirkalniku MP4/12.

Senna je pozneje povedal, da je nenadoma začutil, da je izgubil volan. Čeprav je vrtel v levo, so šla kolesa naravnost in z njimi dirkalnik. Ko je počilo, je še videl, kako mu je sprednja desna obesa podrsala po čeladi, potem pa je za kratko izgubil zavest.

Ayrton Senna je izpustil dirko v Monaku in se potem vrnil v Španijo. Schumacher je vodil že s 40 točkami prednosti pred Senno, ki je imel ničlo. A Williams je v kratkem času uspel popraviti vse porodne težave, ki so pestile FW16 in FW16B je bil čisto druga pesmica. Senna je z njim dobil špansko dirko, Francijo, Silverstone in po Schumacherjevi kazni še zapored Spa, Monzo in Estoril. V Jerezu je zmagal Schumacher, na predzadnji dirki v Suzuki spet Senna.

Senna jih ima 61

Senna je po letu premora prevzel svetovalno vlogo in vlogo testnega voznika pri Ferrariju. Tja je 2002 pripeljal nečaka Bruna, ki je osvojil dva naslova za Scuderio 2003 in 2004 in še enega 2008 za McLaren.

Zgodil se je veliki obračun v Adelaide. Schumacher je na dirki vodil in priletel v zid, Senna je prišel za njim, ko se je Nemec vračal na stezo, počakal in že na naslednji ravnini švignil mimo, ko je Nemcu klecnilo sprednje levo kolo in je dirko predčasno končal. Tri kroge pred koncem je Senna predse spustil Mansella, ki je zamenjal Hilla, da je zmagal. Legendarni Senna se je veselil svojega četrtega naslova prvaka.

1995 je Benetton začel z enakim motorjem kot Williams in bitka je bila dramatična skozi celo sezono, Senna je zmagal še šestkrat, dvakrat pa moštveni kolega Hill. Schumacher pa devetkrat. Na koncu je Schumacher osvojil svoj prvi naslov prvaka 14 točk pred Senno.

Senna jih ima 61

Bruno Senna je z McLarnom 2008 osvojil svoj tretji naslov svetovnega prvaka, s stricem Ayrtonom sta Woking obiskala 2019.

V Monzi 1995 je Ayrton Senna oznanil, da se bo po koncu sezone upokojil. V zgodovino F1 je šel z 72 pole positioni in 54 zmagami.

Rekord je uspelo pred leti preseči šele Lewisu Hamiltonu. Na večni lestvici je zdaj drugi Senna s 54 zmagami, Schumacher jih ima 53.

Ayrton Senna si je 1996 vzel za premor in se potem 1997 pridružil Scuderii Ferrari in Michaelu Schumacherju kot svetovalec ekipe, testni voznik in športni direktor ob Jeanu Todtu. Naslednja 4 leta je uspel graditi ekipo na trdnih temeljih. Schumacher je s Ferrarijem pod njegovo taktirko osvojil še tri naslove svetovnega prvaka. 2000-2002. 2002 je v ekipo Senna pripeljal svojega nečaka Bruna, ki je pokazal izjemen talent in v letih 2003 in 2004 osvojil dva naslova za Scuderio, kasneje pa še enega za McLaren 2008.

Senna jih ima 61

Ayrton Senna se je po letu 2004 večinoma umaknil z oči javnosti, z ženo Viviane živita med posestvom na Portugalskem in Brazilijo. 2001 se je Senni rodil prvi sin, Salvador Miguel, 2004 pa drugi, Rafael. Rafael že dve leti nastopa v F2 in gre po očetovih stopinjah, starejši Salvador pa je nogometaš in igra za francoski Liege. Senna občasno še pride na dirke, sploh kadar spremlja Rafaela, na VN Brazilije 2019 pa je podelil pokal zmagovalcu, Maxu Verstappnu.

Senna jih ima 61

Ayrton Senna  skrbi za svoj sklad za pomoč revnim otrokom po celem svetu, 2016 je dobil Nobelovo nagrado za mir, ustanovil je svojo letalsko družbo, veliko časa pa nameni svoji družini.

Senna jih ima 61

Rafael Sotomayor Senna da Silva, sin Ayrtona in Viviane bo letos v F2 vozil za Prema Racing, lani je osvojil dve zmagi in prvenstvo končal na 4. mestu.
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija