Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Korejci nadaljujejo z gorivnimi celicami

Hyundai Xcient Fuel Cell
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.05.2021 23:39

Hyundai je svoj koncept tovornjaka z gorivnimi celicami predstavil že lani, letos pa je pripravil novega, ki nosi enako ime.

Artur Švarc

Letošnji Xcient ima 400 kilometrov dosega in sprejme 31 kilogramov vodika, na krovu pa so še baterije s kapaciteto 72 kWh. Za polnjenje z vodikom je potrebno osem do 20 minut časa.

Hyundai je izboljšal tudi pogonski sklop, elektromotor zdaj premore 350 kW in 2737 Nm navora. Tovornjak je zdaj narejen v konfiguraciji 6x2, se pravi z dodatno zadnjo osjo. Navzven se prenovljeni Xcient Fuel Cell od predhodnika razlikuje po novi maski, več kroma in velikim Hyundaijevim logotipom.

Xcent je sicer Hyundaijev tovornjak, ki pa ga pri nas ni, so pa vodikovo različico pripravili v sodelovanju s švicarskim podjetjem H2 in lani v Švici na ceste poslali že 46 primerkov. Letos naj bi naredili še 46 primerkov, do 2025 pa nameravajo po Evropi voziti s 1600 tovornjaki na gorivne celice.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija