Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Kako je Hamilton čarobno odbremzal mimo zmage

Zavorne čarovnije
Kako je Hamilton čarobno odbremzal mimo zmage
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.06.2021 20:57

Lewis Hamilton je imel po nedeljskem drugem štartu zmago na dosegu roke, a je splet okoliščin to preprečil.

Artur Švarc

Po fiasku je Hamilton omenjal »čarobni gumb« na njegovem volanu. Hamilton je po zvezi povedal: »Sem pustil 'magic' prižgan? Prisegel bi, da sem ga ugasnil.«

Kaj je pravzaprav ta 'brake magic' in zakaj se uporablja.

Izraz o čarovniji so pri Mercedesu po radijski zvezi uporabili že velikokrat, nenazadnje je George Russell lani v Bahrajnu dobil izrecna navodila, da pritisne »čarobni gumb«.

»Brake magic« je pravzaprav gumb na zadnji strani volana, ki zažene zelo pameten sistem, ki hitro ogreje sprednje gume. Od 2014, ko imamo hibridne motorje, so se spremenile tudi zavore, ki so praktično elektronsko nadzorovane tudi zaradi pobiranja energije z MGU-K, zato je tudi razmerje zavorne moči pod nadzorom elektronike in softvera.

Razporeditev zavorne moči se na Mercedesovem volanu spreminja z dvema gumboma običajno na dosegu voznikovega palca, z rotacijskima gumboma, eden ki prav tako nastavlja razporeditev, drugi pa stopnjo zaviranja z motorjem.

Kako je Hamilton čarobno odbremzal mimo zmage

Magic button pa je gumb, ki prestavi zavorno moč v veliki večini na sprednja kolesa, precej bolj kot v normalnih dirkaških razmerah. Kar 90 % zavorne moči preide na sprednji zavori, medtem ko dirkač običajno uporablja 55 – 60 % na sprednjih kolesih. Ko je gumb aktiviran, MGU-K prav tako ne generira elektrike.

S tem sistemom se zavore spredaj močno grejejo, temperatura pa odvaja tudi v sprednje gume, ki se tako ogrejejo prej kot v običajnih pogojih.

Hamilton je aktiviral sistem v krogu, ko so se vozili na ponovljeni štart, da bi ogrel sprednje gume. Da mu je to uspelo, se je pokazalo tudi v parniku na štartni vrsti, ko se je iz sprednjih koles močno kadilo. Hamilton je medtem že deaktiviral »čarobni« gumb in se pripravljal na štart. Ko je štartal in je Perez zavil proti njemu, je po nesreči reaktiviral nesrečni gumb in vso zavorno moč prenesel na sprednja kolesa.

To je bilo več kot očitno takoj, ko je pritisnil na stopalko za zavoro, saj sprednje blokirale, ker so prevzele vso zaviranje in Hamilton se je »odbremzal« naprej iz ovinka in moral zapeljati na široko in posledično je v dveh krogih dirko končal na zadnjem mestu.

Mercedes ima zdaj seveda nalogo, da preuči, kako je Hamiltonu uspelo ponovno aktivirati čarobne zavore in preprečiti, da se to ne zgodi ponovno.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija