Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Začetek vesoljskega turizma

Vesolje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.07.2021 01:25

11. julij bo šel v zgodovino kot dan, ko so se začeli komercialni poleti v vesolje.

Artur Švarc

Po napovedi Jeffa Bezosa, da bo kot prvi turist odletel v vesolje s svojim Blue Originom, je iz ozadja skočil Richard Branson in s svojim projektom Virgin Galactic prehitel konkurenta.

 

17 let trdega dela, porabljenih milijard in neuspehov je končno obrodilo sadove. Polet se je začel z uro in pol zamude zaradi slabega vremena in vetra, potem pa je ob 10:40 nosilno letalo VMS Eve dvignilo plovilo VSS Unity na višino 13,7 kilometra. Od tam je ob 11:25 Unity poletel na rob vesolja na višino 80 kilometrov. Motorji so delovali dobro minuto in na vrhu poleta so Branson in še šest potnikov izkusili breztežnost in zrli v črnino vesolja ter se prepričali v ukrivljenost našega planeta.

Nekaj minut pozneje je plovilo začelo svoj spust proti zemlji in po jadranju brez težav varno pristalo na Spaceportu America. Vse skupaj je polet trajal eno uro in čeprav je bil kratek, je Branson rekel, da je šlo za eno najbolj posebnih izkušenj v njegovem življenju.

Bezos bo s svojim poletom poskusil 20. julija.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija