Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Dirka po dirki

VN Madžarske
Dirka po dirki
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
03.08.2021 10:16

Vettel je na nedeljski kaotični dirki zasedel odlično drugo mesto, ki pa mu je bilo z diskvalifikacijo zaradi nezadostne količine goriva v rezervoarju najprej odvzeto in nato po pritožbi njegove ekipe začasno vrnjeno.

Milan Klemenc

Da je dirka končana, ko prečkajo ciljno črto, sicer drži, vendar je tu še kup zapletenih pregledov.

Vettel se je že veselil prigaranega drugega mesta, ko je kot strela z jasnega udarila novica, da je v njegovem Aston Martinu manj kot predpisan liter goriva. Komisarji so staknili glave in ob 22:02 sporočili novico, da je Vettel diskvalificiran zaradi kršitve določila 6.6.2 tehničnega pravilnika FIA F1, ki predpisuje, da mora biti dirkalniku po dirki še najmanj 1 liter goriva. Otmar Szafnauer je na zaslišanju pojasnil, da je po njihovih izračunih v dirkalniku še 1.44 litra goriva, ampak ga ne morejo izvleči saj je rezervoar za gorivo precej zapleten in ima ogromno izrezov, tako za oljni rezervoar, baterijo ERS, ADR itd., kar pomeni, da obstaja veliko mest kjer bi lahko ostalo gorivo in prav to gorivo bi kasneje dodali manjkajoči količini vzorca, ki ga zahteva FIA. A navkljub zagotovilom Otmarja Szafnauera, da je v dirkalniku dovolj goriva, so komisarji sprejeli odločitev o diskvalifikaciji in ga pri tem seznanili, da ima možnost podaje pritožbe v predpisanem času.

Dirka po dirki

Vemo, da so v F1 moštva pripravljena na hitre odzive, vendar da bo pritožba vložena v tako kratkem času, pa verjetno ni pričakoval nihče. Aston Martin je le 12 minut po izrečeni diskvalifikaciji Vettla vložil pritožbo. Komisarjem ni ostalo drugega kot da so nato izdali odločitev o zapečatenju Vettlovega dirkalnika z namenom zavarovanja dokaznega gradiva.

Da je zadeva še bolj zapletena, je FIA ob 23.45 ponovno objavila popravljen začasni vrstni red za VN Madžarske kjer je Vettel ponovno uvrščen na drugo mesto. Ti rezultati bodo ostali do podrobnega pregleda Vettlovega dirkalnika in izdelanega poročila, na podlagi katerega bodo nato komisarji potrdili ali ovrgli prvotne ugotovitve in sprejete odločitve.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija