Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Končno uspeh za Toyoto številka 7

24 ur Le Mansa
Končno uspeh za Toyoto številka 7
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
23.08.2021 00:49

Toyoti številka 7 je po letih smole končno uspelo dobiti legendarno 24-urno dirko v Franciji.

Artur Švarc

Toyota #7 s Kobajašiejm, Conwayem in Lopezom je tako dobila prvi Le Mans nove Hypercar dobe.

Drugo mesto je pripadlo sestrski Toyoti #8 z Buemijem, Nakadžimo in Hartleyem, tretje pa Alpine z Negaraom, Lapierrom in Vaxivierom.

Začetek dirke se je zapletel že v prvem ovinku. Conway je svojo Toyoto uspešno odpeljal s prvega štartnega mesta, ki ga je priboril Kobajaši, medtem ko se je Buemi z #8 zapletel v trčenje z Glickenhausom #708, ki ga je vozil Oliver Pla. Glickenhausova dirkalnika sta zasedla četrto in peto mesto, toliko je bilo tudi uvrščenih v razredu Hypercar. Toyota #8 se je morala prebijati iz ozadja in odpraviti nekaj poškodb, pred nočjo sta obe posadki že zavzeli vodilni mesti in pričakoval se je boj za zmago. Potem pa je #8 razvil težave z bencinsko črpalko in je moral pogosteje v bokse, Buemi je enkrat celo 1 minuto ob stezi skušal resetirati elektroniko, a brez uspeha. Podobne težave so dopoldne pričakale tudi vodilno Toyoto #7, vendar so Toyotini inženirji uspeli najti zasilno rešitev.

Končno uspeh za Toyoto številka 7

Kobajaši je pripeljal v cilj vidno ganjen, potem ko je Toyoti dolga leta spodletelo osvojiti zmago na tem legendarnem dirkališču. 2017 je bila zadrega sploh velika, ko je Kobajaši v boksih skuril sklopko, ko je napačno razumel dvignjen palec dirkača iz LMP2. 2018 je Toyota končno začela dobivati tudi Le Mans, a je vsakič do letos zmagal #8.

Pri Toyoti so #8 zadržali v boksih, da sta oba dirkalnika prišla čez ciljno črto v paru, čeprav je bil #8 dva kroga zadaj, štiri kroge zadaj pa so bili pri Alpine, za francosko ekipo pa so to sploh prve stopničke in prve stopničke za Francijo po Peugeotu 2011.

Ameriški butični proizvajalec Glickenhaus ni bil v stanju za zmago, a sta oba dirkalnika prišla do cilja s štirimi in sedmimi krogi zaostanka.

V LMP2 je vse kazalo na presenetljivo dvojno zmago novincev WRT, ki so se premaknili razred višje iz GT3. Dve Oreci 07 sta bili trdno na prvih dveh mestih, ko je nastopilo jutro, #31 s Frijnsom, Milesijem in Habsburgom je imel 45 sekund prednosti pred #41 s Kubico, Yeom in Delatrazom, po poldnevu pa je #41 dohitel sestrski dirkalnik in 2 uri pred koncem prešel v vodstvo. A prav v zadnjem krogu je Yifei Ye, še eden od Kitajcev v Renaultovi dirkaški akademiji, obstal ob progi brez vsakršnega odziva motorja. Tako je zmaga v LMP2 pripadla #31, a je bila prednost pred drugouvrščenim JOTA #28 z Vandoornom, Blomqvistom in Gelaelom le 7 desetink.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija