Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Do zdaj šest dirk s polovičnimi točkami

Zgodovina
Do zdaj šest dirk s polovičnimi točkami
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
30.08.2021 15:30

F1 je vključno z včerajšnjo polomijo šestkrat videla polovične točke.

Artur Švarc HB Press, arhiv

Če na dirki zmagovalec ne doseže 75 % razdalje dirke, se podelijo polovične točke. To se je v zgodovini zgodilo šestkrat.

Do zdaj šest dirk s polovičnimi točkami

VN Španije 1975

Dirka za VN Španije je 1975 potekala na Montjuicu, vzpetini sredi Barcelone in je veljala za zelo nevarno stezo. Dvakratni svetovni prvak Emerson Fittipaldi sploh ni nastopil zaradi tega, po tretjini dirke pa je Ralf Stommelmen zletel s steze med gledalce in jih pet ubil. Dirka je bila po 29 krogih prekinjena, zmagal pa je Jochen Mass. Na šestem mestu je pol točke dobila tudi Lella Lombardi, ki je še do danes edina ženska, ki je v F1 osvojila točke.

Do zdaj šest dirk s polovičnimi točkami

VN Avstrije 1975

VN Avstrije v Spielbergu 1975 je potekala še na daljši različici okoli hriba in je bila po 29 krogih prekinjena zaradi močnega naliva. Dirko je dobil Vittorio Brambilla, ki je premagal Jamesa Hunta za 27 sekund. To je tudi edina Italijanova zmaga v F1, zapomnili pa si jo bomo tudi po tem, da se je po prečkanju ciljne črte zavrtel in zadel v ograjo.

Do zdaj šest dirk s polovičnimi točkami

VN Monaka 1984

Verjetno najbolj znana dirka s polovičnimi točkami, kjer je Ayrton Senna lovil Alaina Prosta za svojo prvo zmago v močnem deževju v kneževini. Po nekaj krogih kriljenja Prosta, ki je imel za vratom Senno, so dirko prekinili v 31. krogu in podelili polovične točke. Kar se je takrat zdela še velika zmaga za Prosta, je na koncu sezone pomenila polom – svetovni prvak je postal Niki Lauda s prednostjo pol točke.

Do zdaj šest dirk s polovičnimi točkami

VN Avstralije 1991

Dirka v Adelaidu je bila do včeraj najkrajša dirka v zgodovini F1, odpeljanih je bilo le 16 krogov. Številne nesreče v dežju so pomenile, da so dirko hitro končali v 17. krogu. Zmagal je Senna pred Mansllom, ki je v zadnjem aktivnem krogu močno trčil. Tretji je bil Gerhard Berger, ki je bil v času prekinitve že izven točk, a ker se štejejo rezultati krog nazaj, je prišel na stopničke, McLaren pa je osvojil konstruktorski naslov.

Do zdaj šest dirk s polovičnimi točkami

VN Malezije 2009

Zadnjič pred Belgijo so bile polovične točke oddane v Maleziji, v sezoni, ki jo je dominantno dobil Brawn GP. Dirka v Sepangu se je dejansko začela na suhi stezi, a monsunsko deževje je na progo odložilo toliko dežja, da so se dirkači odvrteli s steze pri praktično sobni hitrosti. Hamilton je takrat opisal pogoje kot najbolj nevarne v njegovi karieri. Dirka je bila prekinjena, ko je bil v vodstvu Button. Po treh urah čakanja so dirko končali in razglasili zmagovalce po 31 krogih. Dirke se lahko spomnimo tudi po lučki, ki jo je v boksih med čakanjem mirno jedel Raikkonen.

Do zdaj šest dirk s polovičnimi točkami

VN Belgije 2021

Naliv in čudne odločitve so včeraj botrovale najkrajši (in najbolj neregularni) dirki v zgodovini F1, po dveh odpeljanih krogih za varnostnim avtomobilom je obveljal vrstni red s kvalifikacij.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija