Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Bombnik kot original, samo manjši

Replike
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.09.2021 07:41

Boeingov B-17 je bil eno ključnih orožij za poraz Tretjega rajha in čeprav jih leti še kar nekaj, so zdaj dobili pomanjšanega novega člana.

Artur Švarc

Jack Bally, letalski navdušenec in vietnamski veteran, po poklicu pa mizar, je naredil svojo repliko B-17 in jo poimenoval Bally Bomber. No, Jack sicer ni izdelal enake leteče trdnjave kot Boeing, pač pa trikrat manjšo. Projekt je bil končan 2016, prvič pa je svoje »letalce« predstavil javnosti pred tremi leti na letalskem mitingu v Oshkoshu. Letalce zato, ker je narejen v merilu 1:3.

Jack zna povedati, da je na idejo prišel – kako ameriško – po nekaj popitih pločevinkah filma.

»Naredil bom letalo, ki bo replika in bo imelo več kot dva motorja.«

Celoten projekt je trajal kar 18 let in Jack je sprva želel ustvariti B-24 Liberator, a je ugotovil, da ga bo težko naredil v pomanjšani obliki, zato se je preusmeril na B-17 in v bistvu povečal RC model v razmerju 1:9. Od 1998 naprej je nastajal njegov projekt in 2018 je tudi prvič poletel, za pilota pa je Bally povabil svojega prijatelja Richarda Kosija. Letalo ne samo, da je replika, pač pa je tudi dejansko funkcionalno s kabino za pilota.

Poganjajo ga štirje Hirthovi F-30 dvotaktni štirivaljni zračno hlajeni bokserji s po 60 konji. Premer kril je 10,5 metra, dolg je 7,62 metra. Čeprav je Kosi, ki je z njim naletel že 50 ur, prepričan, da bi potreboval močnejše motorje, letalo doseže 110 vozlov ali 204 km/h.

Zunanjost je narejena iz ročno oblikovanega aluminija, pritrjenega z zakovicami, podvozje se shrani v trup, edino kabina je po merilih veliko večja, da lahko sprejme odraslega potnika. Jack Bally je v videu povedal, da je v projekt vložil 40 tisoč ur in čeprav je naletel na mnoge težave, je čas kar letel. Bally je sicer umrl lani, njegov B-17 pa živi dalje in že ima novega lastnika.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija