Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nova tovarna za ekipo Aston Martin
Aston Martin F1
Nova tovarna za ekipo Aston Martin
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.09.2021 12:20

Aston Martin bo gradil novo tovarno ter napoveduje, da se bo v roku treh do petih letih potegoval za naslov prvaka.

Milan Klemenc

»Denar je sveta vladar,« pravi Lawrence Stroll, ko razkriva načrte za novo tovarno Aston Martina, katere vrednost bo med 150 in 200 milijoni funtov.

Izvršni direktor Aston Martina, Lawrence Stroll, direktor JCB, Lord Bamford in Otmar Szafnauer, direktor ekipe Aston Martin F1 Team so na slovesnosti zasadili prvo lopato, ki označuje uradni začetek 18-mesečne gradnje in namestitve novega sedeža ekipe. Kompleks v velikosti 37.000 m2 bo postal nov dom ekipe, ki je že davno prerasla obstoječe zmogljivosti. Predviden zaključek gradnje je nekje do konca leta 2022 ali v začetku leta 2023.

Lawrence Stroll, ki slovi po direktni komunikaciji brez dlake na jeziku, že ob prevzemu Aston Martina ni skrival svojih ambicioznih načrtov v F1. Sedaj pa je jasno izrazil namen, da v se v roku treh do pet let vključijo v boj za prvaka.

Angažiranje Sebastiana Vettela in lov za vrhunskimi inženirskimi imeni navzgor in navzdol po padocku sta bila eden prvih znakov, da kanadski milijarder misli zelo resno.

Nova tovarna s tremi enotami bo zgrajena dobesedno nasproti zgodovinskega dirkališča Silverstone. V eni stavbi bo inženiring, proizvodnja in trženje, drugo stavbo bo zasedel povsem nov vetrovnik, v tretjem objektu pa bodo preuredili obstoječe tovarniške prostore kot osrednje vozlišče z osebjem in logističnim centrom.

Leta 2018, ko je Stroll kupil ekipo je jasno povedal, da ji bo dal nov dom. Takoj je pričel s pridobivanjem zemljišča in projektiranjem skladno s finančnimi omejitvami F1. Nato je sledila zamuda zaradi Covida, ki pa jih ni odvrnila od nadaljnjega dela.

 »Ko sem pred nekaj več kot tremi leti kupil ekipo, je bila ena izmed očitnih potreb po izboljšavi ta, da moramo postaviti nov objekt,« pove Stroll.

»Ta ekipa še vedno dela v istih prostorih, ki segajo v čas Eddieja Jordana. Nekako smo se razširili in ne vem, kako uspeva 500 ljudem delati na tako utesnjenem prostoru kjer je prej delalo 200 ljudi. Trenutni prostori niso ugodni in zagotoviti jim moramo boljše delovne pogoje, da bodo lahko nemoteno opravljalo svoje delo. Še pred Covidom sem kupil zemljišče, ki je tik ob naši sedanji stavbi in ima površino približno 30 hektarjev, neposredno pred vhodom v Silverstone«.

Tako so še pred Covidom dobili gradbeno dovoljenje z namenom, da bi zgradili prvotno eno stavbo, ampak je zamuda spremenila te načrte. Stroll se je nato odločili, da bo na tem mestu postavil še vetrovnik, ki ga sedaj ekipa najema pri Mercedesu v bližnjem Brackleyju. 

»V tistem vmesnem obdobju smo spoznali, da bomo morali za izpolnitev mojih ambicij nekaj storiti če se želimo v naslednjih nekaj letih boriti za naslov in tako je padla odločitev, da bomo imeli svoj vetrovnik. Zelo draga odločitev sicer.«

Istočasno pa tudi zelo pogumna naložba, glede na to, da že obstaja predlog, da bi bili v F1 od leta 2030 vetrovniki prepovedani s tem pa ekipe čedalje bolj silijo, da se zanašajo na področje CFD tehnologije. Stroll je očitno pripravljen tvegati in dodaja: »Osebno mislim, da vetrovniki ne bodo izginili. Mislim, da za F1 ne bo varno, da bi se zanašali le na CFD. Mislim, da so do tega prišli racionalni umi. Če pa bo sedem let, ga bomo imeli pa vsaj sedem let, saj nihče ne ve, kakšna bo prihodnost z vetrovniki po letu 2030 in menim, da je to naložba, ki se izplača in, da bomo imeli sedem ali osem let časa, da ga lahko uporabljamo.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija