Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Brexit pripomogel k bencinski krizi

Velika Britanija
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
28.09.2021 14:16

Britanci te dni panično praznijo še zadnje bencinske črpalke z gorivom, razlog pa je in ni v pomanjkanju goriva.

Artur Švarc

Ne gre za to, da dobavitelji ne bi imeli dovolj naftnih derivatov, ampak ker je za dostavo na črpalke počepnila logistika. Tako so se konec prejšnjega tedna pojavile prve črpalke, ki niso dobile novih zalog goriva, kar je, ko se je razvedelo, med vozniki povzročilo celo paniko in nekateri so bili pripravljeni tam, kjer je bilo goriva še dovolj, čakati tudi štiri ure ali več.

Problem je kot rečeno v logistiki – enostavno ni dovolj voznikov cistern, ki bi dostavljale gorivo na črpalke. Vozniki so večinoma prihajali iz vzhodne Evrope, nekateri so se vrnili domov zaradi Covid krize, drugi preprosto, ker zaradi Brexita niso mogli podaljšati delovne vize. Tako je nastala velikanska luknja med vozniki, ki se počasi že kaže tudi v zalogah trgovin. Britanska vlada je zato izdala 5000 začasnih viz 5000 tujim šoferjem. Ker številka verjetno ne bo dovolj, so se odločili angažirati tudi vojsko, ki bo v prihodnjih dneh vskočila s svojimi cisternami in šoferji.

Zaradi povečanega povpraševanja je na otoku brez goriva ostalo med 50 in 90 odstotki črpalk. Večina avtomobilov ima zdaj polne rezervoarje, pravijo pristojni na ministrstvu za gospodarstvo, oskrba v naslednjih dneh pa naj bi stanje vrnila v normalo. Na drugi strani prevozniki in lastniki bencinskih črpalk svarijo, da rešitev ni tako enostavna – ocenjuje se, da v državi primanjkuje kar 100 tisoč šoferjev, tisti, ki prevažajo goriva, pa morajo še skozi posebno šolanje za pridobitev certifikata. Vlada bo tudi podaljšala certifikate vsem tem voznikom, ki bi jim potekel v naslednjih treh mesecih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija