Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Goreči tiri

Zimske težave
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.11.2021 00:20

Začenja se obdobje v letu, ki ga pogosto zaznamujejo vremenske nevšečnosti v prometu. Železnice v ZDA se z nevarnostjo poledice spopadajo na nenavaden način.

Urša Prosenjak

Železniško vozlišče v Chicagu dnevno prečka več kot 350 vlakov, zaradi česar je podjetje Metro, ki vzdržuje infrastrukturo postavljeno pred velik izziv in nosi precejšnjo odgovornost. Eden izmed največjih izzivov je zima z izjemno nizkimi temperaturami, ki se spustijo pošteno pod ledišče. Tračnice so bile na tem predelu položene v 30-ih letih prejšnjega stoletja in z rednim vzdrževanjem še vedno učinkovito služijo svojemu namenu.

Toda med neizprosnimi zimami se stare tračnice soočajo z veliko nevarnostjo zmrzali, kar bi lahko prekinilo promet in povzročilo večmilijonsko škodo. Metro se je preprečevanja težave lotil s plinskimi gorilniki. Ob tire so namestili številne gorilnike na zemeljski plin, ki jih železničarji po potrebi prižgejo.

Ko vreme to zahteva, operaterji vključijo plin, ročno prižgejo gorilnike in prilagajajo dotok plina glede na razmere. Zaradi takšnega načina preprečevanja poledice je sicer potrebno posamezne elemente nekoliko pogosteje zamenjati, a je strošek še vedno mnogo manjši, kot če bi zaradi zmrzali promet povsem obstal.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija