Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Drugič finale z enakim številom točk
Zgodovina
Drugič finale z enakim številom točk
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.12.2021 19:01

Šele drugič v zgodovini F1 se bo zgodilo, da prihajata glavna kandidata za naslov prvaka izenačena na zadnjo dirko.

Artur Švarc

Emerson Fittipaldi z McLarnom in Clay Regazzoni s Ferrarijem sta se 1974 celo leto borila za prevlado v prvenstvo in na 15. dirko v ZDA v Watkins Glen prišla izenačena na 52 točkah. Emo je pred tem dobil VN Kanade in je imel skupaj 3 dirke, Regazzoni pa je zmagal le enkrat v Nemčiji. Zaradi tega dejstva je imel Fittipaldi v rokah boljše karte, saj je imel več zmag in če bi oba odstopila, bi bilo enako kot tudi pred letošnjim Abu Dabijem za Verstappna v prid Brazilca.

Glavna razlika sezone 1974 v primerjavi  z letošnjo je, da Clay in Emo niti približno nista imela take tehnične premoči kot jo imata letos vodilna dirkača. Oba sta v 14 dirkah tudi 3-krat odstopila.

Drugič finale z enakim številom točk

Teoretično je imel možnost za naslov tudi še Jody Scheckter s Tyrellom, ki bi moral zmagati, pri tem pa bi morala oba vodilna odstopiti. No, Scheckter na zadnji dirki ni videl cilja.

Najhitrejši na kvalifikacijah je bil Carlos Reutemann z Brabhamom, ob njem je stal James Hunt. Scheckter se je kvalificiral kot šesti, Fittipaldi in Regazzoni pa na osmo in deveto mesto.

Reutemann je povedel na štartu, za njim je bil Hunt, medtem ko je Andretti, ki je bil na tretjem štartnem mestu, slabo štartal in predse spustil Paceja. Lauda, ki je štartal kot peti, je za sabo zadržal Scheckterja in Fittipaldija, da bi moštvenemu kolegu pomagal do naslova. A Regazzoni je imel velike težave z uravnoteženostjo dirkalnika in je padal po lestvici.

Drugič finale z enakim številom točk

Dvakrat je prišel v bokse po nove gume, vendar to ni prineslo spremembe in je končal kot 11. z dvema krogoma zaostanka. V drugi polovici dirke sta odstopila tudi Lauda in Scheckter, Fittipaldi pa se je prebil na četrto mesto. Štiri kroge pred koncem je Pace prehitel Hunta, ki so ga izdale zavore, dirko pa je dobil Reutemann, s Pacejem sta za Brabham dosegla dvojno zmago. Tretji je bil Hunt.

Fittipaldi je dirko končal kot četrti in 3 točke, ki jih je dobil, so ga oddaljile od zasledovalca Regazzonija na 55 točk.

Drugič finale z enakim številom točk

Dirko je zaznamovala tragedija, ko se je 10 krogov pred koncem smrtno ponesrečil avstrijski dirkač Helmut Koinigg, ko je v 10. krogu priletel v ograjo, ko mu je počila guma. Ograja, v katero se je zarinil, je Avstrijcu odtrgala glavo. Na istem mestu je leto prej umrl Francois Cevert.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija