Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Sezona se nadaljuje za zeleno mizo

Kaj zdaj?
Sezona se nadaljuje za zeleno mizo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.12.2021 12:45

Po kontroverzni zadnji dirki na znamenitem dirkališču v Yas Marina se je boj med dvema protagonistoma razvil šele v izdihljajih dirke, v paketu razumnim in manj razumnih odločitev vodstva dirke, ki so pripeljale do popolnega razdora v svetu F1.

Milan Klemenc

Da se Mercedes s Totom Wolfom na čelu ne bo sprijaznil z odločitvami vodstva dirke in posledično, kasneje še z rezultatom je bilo jasno že ob vpoklicu varnostnega avtomobila v bokse. Po končani dirki je Mercedes vložil dva protesta, ki pa sta bila po skoraj štirih urah modrovanja zavrnjena. A Mercedes še ni rekel zadnje in je kar preko Twitterja naznanil, da bo odločitev o prvaku sezone 2021 iskal še za zeleno mizo na prizivnem sodišču FIA v Parizu.

Kdo je koga kje prehitel in na kakšen način ipd. je postala postranska stvar, sedaj je na vrsti spretnost vrtenja jezika in interpretacija pravil, ki so si jih vodilni v kraljici motošporta velikokrat razlagali po svoje. Kaj je prav in kaj ne, ne bodo odločali več na samem dirkališču, temveč v zaprtih sobanah sedeža FIA v Parizu. Na kaj se bo Mercedes pritožil še ni popolnoma znano vendar je za pričakovati, da se bo oprl na enega od svojih dveh protestov. Verjetno na tistega, kako je direktor dirke nadzoroval proceduro varnostnega avtomobila.

Sezona se nadaljuje za zeleno mizo

Odločitev in razsodba bo sprejeta na Mednarodnem prizivnem sodišču FIA (ICA), ki ima med 18 in 36 sodniki v posameznem letu. Za vsako pritožbo je imenovan senat, ki je sestavljen med tremi in osmimi sodniki, ki so neodvisni od FIA in ne smejo biti povezani z nobeno ekipo ali dirkači (ali njihovimi odvetniki). Ekipe lahko zaprosijo za izločitev katerega koli od osmih sodnikov iz ožjega izbora. ICA ima možnost odločanja o tem, da naloži kazni dirkačem ali ekipam tudi, retroaktivno (za nazaj) ali za naslednjo sezono, razveljavi ali spremeni rezultate dirke ali celo spremeni rezultate prvenstva. Ravno zaradi tega si Mercedes še toliko bolj želi zmage, saj bi to lahko pomenilo, da bi lahko Lewis Hamilton osmič dvignil pokal.

Mercedesu je pričel teči rok 96 ur (tri dni) časa od trenutka, ko je izrazil namero za vložitev pritožbe, da potrdi, da se bo res pritožil in predložil argumente za pritožbo, ki jo mora vložiti do četrtka, ki pa bi naj bila na tej točki zgolj še formalnost. Obstaja pa možnost, da bi se lahko pritožba po vložitvi zavlekla v več mesecev, saj je v sodnih in disciplinskih pravilih FIA navedeno: »10.6.4 Pritožniku (Hamilton/Mercedes) bo na voljo najmanj petnajst dni za predložitev pritožbenih razlogov, toženi stranki (Verstappen/Red Bull) pa bo na voljo nadaljnjih petnajst dni, da predloži svoj odgovor. Kar pomeni, da bo od predložitve odgovora do zaslišanja bo minilo še najmanj dodatnih petnajst dni." To pomeni, da bi lahko po 96 urah, ki jih ima Mercedes za vložitev pritožbe, minilo še 45 dni, preden bo zaslišanje dejansko potekalo kar bi bilo šele 30. januarja. Ampak temu verjetno ne bo tako, saj je v istem členu v nadaljevanju zapisano: »Kadar okoliščine tako zahtevajo, lahko predsednik zaslišanja po posvetovanju z glavnimi strankami skrajša roke za prejem in izmenjavo razlogov.« FIA in navijači, kakor tudi ekipe same si želijo, da se odločitev sprejme čimprej, če je mogoče, še pred podelitvijo nagrad v Parizu na letni podelitvi nagrad, ki bo v četrtek zvečer. Toda Mercedes bi lahko poskušal odložiti postopek in poskušal Maxu preprečiti ikonični dvig trofeje, kar bi bila sicer precej ostra, čeprav ne popolnoma presenetljiva poteza v letošnji zelo umazani bitki, ki je potekala skozi vso sezono.

Sezona se nadaljuje za zeleno mizo

Sam postopek in izvedba pred prizivnim sodiščem FIA poteka na način kot v večini sodnih postopkov, kjer bosta obe strani lahko predstavili svoje argumente sodnemu senatu. Pri tem bodo aktivno sodelovali tudi uradniki FIA, ki bodo morali predstaviti tudi svoje argumente in svoje lahko tukaj dodajo še izvedenci. Celotno zaslišanje, proučevanje dokazov in samo odločanje sodnikov ni časovno opredeljeno. Imenovani sodniki pa sprejemajo svoje odločitve z navadno večino, pri čemer je en sodnik imenovan za predsednika zaslišanja, ki s funkcijo dobi odločilni glas v primeru enakega števila glasov.

 

V zgodovini F1 je bilo na ICA veliko pritožb, ki pa običajno ne uspejo. A tudi tukaj obstajajo izjeme, ki pa so zelo redke, tako se je FIA ​​sama pritožila na odločitev komisarjev, da Jensona Buttona ne kaznujejo zaradi prenizke teže v Imoli leta 2005. ICA je nato Buttona izključila iz dveh dirk.

Po dirki za VN Španije leta 1976 se je McLaren uspešno pritožil na odločitev FIA o diskvalificiranju Jamesa Hunta zaradi kršitve tehničnih predpisov. Hunt je bil polna dva meseca pozneje ponovno razglašen za zmagovalca dirke.

Sezona se nadaljuje za zeleno mizo

 

Najbolj opazen je bil zaključek sezone 1999, ko je Michael Schumacher na predzadnji dirki sezone v Maleziji zmago na dirki prepustil moštvenemu kolegu Eddieju Irvineu, tako da je Irvine v prvenstvu prevzel vodstvo s štirimi točkami prednosti.  Toda še tisto noč je FIA ​​diskvalificirala oba Ferrarija, ker bi naj bila oba dirkalnika v nasprotju s tehničnimi predpisi, saj so bile osnovne plošče njihovih stranic za 10 mm prekratke. Ferrari je trdil, da jim to ne nudi nobene prednosti v zmogljivosti, vendar to za komisarje ni bilo pomembno in so trdili, pravila so bila pravila. Tako je postal Hakkinen po diskvalifikaciji obeh Ferrarijev, svetovni prvak sezone 1999, ki pa ga Ferrari ni želel sprejeti in se je pritožil na ICA, ki je imela zaslišanje v petek pred zadnjo dirko v Suzuki, ki je nato odločitev komisarjev iz dirke za VN Malezije razveljavil. Ferrari je trdil, da je bil uporabljeni merilni sistem netočen, ICA pa je temu prikimala in v svoji odločitvi navedla, da: »merilna oprema, ki je bila na voljo kontrolorjem FIA na VN Malezije, ni bila dovolj natančna«. Saj je Ferrari uspešno dokazal, da so njihovi dirkalniki znotraj dovoljenje tolerance 5 mm dovoljene dolžine in ne 10 mm, kot jih je izmeril tehnični delegat FIA in, da so na dirki tri tedne prej uporabil popolnoma enako zasnovo dirkalnika, s katero se je FIA po pregledu strinjala. Vse skupaj je bila velika farsa in sramota za FIA, ki na dirki tri tedne prej teh pomanjkljivosti ni zaznala in tako je Ferrarijeva dvojica ponovno pridobila svoja mesta in točke. Svet F1 pa je bil razumljivo na nogah, saj so mnogi verjeli, da sta FIA in njen ICA le razveljavili kazen, da bi se boj za naslov prestavil na zadnjo dirko.

 

Vodja ekipe McLaren Ron Dennis je takrat pred dirko v Suzuki izjavil: »Še vedno mislim, da je pravi poraženec v vsem tem naš šport, in ne glede na izid dirke se v mojih mislih ne bo spremenil rezultata svetovnega prvenstva. Mislim, da veliko ljudi čuti enako …«. Zadnjo dirko v Suzuki je Hakkinen zmagal in osvojil naslov na progi brez pomoči FIA.

 

Tudi novejša era F1 ni brez izkušenj z ICA saj je prišlo do kar nekaj pritožb, ki so bile bolj ali manj uspešne. Leta 2020 je kar pet ekip protestiralo proti odločitvi FIA, ki je dirkalnik Racing Point razglasila za zakonit, kljub temu, da je bil kopiran dirkalnik Mercedes iz leta 2019, tako, da so ga mnogi označili »roza mercedesa«. Ekipa je sicer priznala, da je kopirala dele dirkalnika, ki je zmagal v prvenstvu, vendar je dejala, da je to storila v skladu s pravili. Na koncu je bila uspešna pritožba ICA rivalske ekipe Renault, ki je pridobilo 15 konstruktorskih prvenstvenih točk, Racing Point pa je bil kaznovan s 400.000,00 € , a ključno je, da so dirkači obdržali točke svetovnega prvenstva.

Sezona se nadaljuje za zeleno mizo

Tudi Red Bull in Mercedes imata zgodovino na ICA. Lani sta bila oba uspešna v pritožbah: Red Bull je v Avstriji dobil sodbo proti Lewisu Hamiltonu, ki je ignoriral rumene zastave, zaradi česar so mu retroaktivno dosodil kazen za tri mesta.

 

V Rusiji je v lanski sezoni FIA razveljavila svojo odločitev o podelitvi kazenskih točk Lewisu Hamiltonu. To je pomenilo, da se je izognil prepovedi ene dirke,  a najbolj nenavadno je to, da se je ta odločitev zgodila, ne da bi Mercedes sprožil protest, temveč je FIA zadevo sama predala ICA. V vseh teh letih je bilo na desetine in desetine zadev, predloženih ICA in le peščica je bila uspešnih in skoraj v vseh primerih so se odločitve vrtele okoli dirkačev ali ekip, ki kršijo tehnične predpise, in ne tako kot danes, da direktor dirke, ki bi moral biti varuh pravil sam krši ta pravila.

 

Letošnja sezona se je končala, prah pa se še dolgo ne bo polegel in če bo ICA ponovila kaos iz leta 1999, resničnega zmagovalca ne bo, bo pa tu največji poraženec šport. Zgodovina nam kaže, da se lahko takrat, ko gre za ICA, zgodi karkoli in odločitev bo vedno sporna ne glede na rezultat. Vedeti moramo tudi, da bo svet FIA v petek 17.12.2021 izbiral novo vodstvo. Ali bo prineslo tudi nove čase, pa bomo šele videli.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija