Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Čudež leta 367

Obletnice
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.01.2022 19:35

Danes mineva natanko pol stoletja od eksplozije JAT-ovega letala nad Češko, kjer so umrli vsi na krovu razen stevardese – ta je preživela padec z višine 10 kilometrov.

Artur Švarc

Govora je o Vesni Vulović, stevardesi na JAT-ovem letalu DC-9. 26. januarja 1972 je na letu menjala kolegico, ki je zbolela. Letalo je letelo od Stockholma do Kopenhagna na Danskem in od tam čez Zagreb do Beograda. Pri vstopu na Češko na meji z Vzhodno Nemčijo je po uri leta v prtljažnem delu razneslo bombo in letalo je razpadlo na več delov.

Zaradi eksplozije ali med padanjem je umrlo 27 od 28 ljudi na krovu, zadnji del letala, praktično le rep s toaletnim prostorom, je imel na steno pritrjen še sedež za osebjem, ob katerega je bila s servirnim vozičkom pritisnjena Vesna Vulović, ki je zato ni posrkalo iz letala.

Rep je po 10 kilometrih padanja priletel med drevje in na zelo strmo pobočje, kjer je na snegu drsel naprej kot po toboganu in se počasi ustavil. To se je zgodilo pri vasici Srbska Kamenice z 250 ljudmi in eden od domačinov, logar Bruno Honke, je med drevjem zagledal ostanke repa, iz katerega so molele noge in zaslišal grozljivo vpitje ženskega glasu. Vesno so rešili zadnji hip, saj je izgubila veliko krvi. Štiri ure je bila klinično mrtva, a je potem uspešno okrevala.

Imela je težke poškodbe lobanje, zlomljeni obe nogi in več drugih kosti. Več mesecev je bila paralizirana od pasu navzdol, a so se pozneje motorične funkcije vrnile in naslednjih 40 let je živela dokaj normalno življenje, razen da je malo šepala. Še naprej je delala pri JAT-u in še večkrat letela z letalom.

Preiskava pozneje je pokazala, da je bomba eksplodirala v sprednjem tovornem delu in odtrgala pilotsko kabino od letala, vse ostalo pa je padlo v okolici vasice, deli so deževali tudi po hišah. Bombo je na letalo nastavil ustaški terorist.

Vulovićeva je umrla 23. decembra 2016, stara 66 let. Njen padec z višine 10.160 metrov velja za rekordno višino s pristankom brez padala, še večji čudež pa je, da so Vesno Vulović uspeli ohraniti pri življenju in ji omogočiti normalno življenje.

Pred 13 leti je nemški novinar Peter Hornung objavil zgodbo, da letalo pravzaprav ni padlo s te višine, pač pa da je razpadlo nekaj 100 metrov nad tlemi, potem ko ga je pomotoma zadela protiletalska raketa češke vojske. Bombo so si potem izmislile češkoslovaške oblasti, da bi prikrile napako. Vulovićeva je to zgodbo zanikala.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija