Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Nigel Mansell prodaja legendarni taksi Ayrtona Senne

Košček zgodovine
Nigel Mansell prodaja legendarni taksi Ayrtona Senne
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.03.2022 00:44

Nigel Mansell bo na dražbi prodal svoj dirkalnik, ki je pomemben del zgodovine Formule 1.

Urša Prosenjak

Na dražbi, ki se bo odvijala v maju, bo nove lastnike iskalo več vozil iz Mansellove osebne zbirke, med njimi pa najbolj izstopa Williamsov dirkalnik FW14-05, s katerim je nekdanji dirkač osvojil drugo mesto prvenstva leta 1991.

Nigel Mansell prodaja legendarni taksi Ayrtona Senne

Prvo zmago je z njim osvojil že prvi vikend v Franciji, nato pa je na britanski dirki dosegel najprej najboljši startni položaj, nato pa je še zmagal s kar 42 sekundami prednosti pred Gerhardom Bergerjem v McLarnu. Na isti dirki se je tudi pripetil znamenit dogodek, ko je Ayrtonu Senni v 58. krogu zmanjkalo goriva, Mansell pa je ustavil ob robu steze in pobral tekmeca ter ga odpeljal nazaj v boks.

Mansell je zatem z istim avtom nanizal še zmage v Italiji, Nemčiji in Španiji. Na španski dirki sta se s  Senno s kolesom ob kolesu borila za zmago in tako poskrbela za enega najbolj znanih prizorov Formule 1 iz zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Nigel Mansell prodaja legendarni taksi Ayrtona Senne

FW14 je ob svoji predstavitvi leta 1991 veljal za tehnološko najnaprednejšega svoje vrste, vendar so težave z zanesljivostjo ekipi preprečile osvojiti prvenstvo tako med dirkači kot tudi med konstruktorji. Dirkalnik se je kasneje razvil v dominantni FW14B, ki je s svojim aktivnim vzmetenjem in elektroniko za nadzor vleke pogosto premagal tekmece za do 2 sekundi na krog. Mansell je leta 1992 osvojil naslov za volanom FW14B in dosegel takrat rekordnih 9 zmag v sezoni.

Dirkalnik je bil ob kocu sezone podarjen Mansellu kot nagrada za njegov uspeh, v njegovi osebni zbirki pa je ostal vse do danes. Na dražbi se bo prodajal brez svojega Renaultovega V10 motorja, novi lastnik pa bo po pričakovanjih zanj odštel med 1,5 in 3 milijoni evrov. Dražba bo potekala 14. maja v Monaku.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija