Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Nagrade za voznike, ki upoštevajo hitrostne omejitve

Švedska
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.03.2022 01:43

Star pregovor pravi, da lepa beseda lepo mesto najde in nobena skrivnost ni, da z nagrajevanjem pravilnega vedenja dosežemo več, kot s kaznovanjem napačnega. Tega se zavedajo tudi na Švedskem, kjer so se s tem vodilom spopadli s prehitrimi vozniki.

Urša Prosenjak

Pred dobrim desetletjem so v Stockholmu uvedli eksperimentalni sistem nagrajevanja voznikov, ki so upoštevali hitrostne omejitve. Gre za koncept merjenja hitrosti vseh avtomobilov, pri čemer prehitri vozniki prejmejo plačilne naloge, vozniki, ki vozijo po omejitvi ali počasneje, pa se uvrstijo v žreb za nagrade. Te se izplačajo iz sklada, ki ga polnijo prehitri vozniki.

Avtor zamisli je Kevin Richardson, predstavil pa jo je v okviru Volkswagnovega natečaja leta 2010, Stockholm pa je njegovo idejo realiziral s pomočjo obstoječih radarskih kamer. Poskus je trajal le tri dni ob koncu septembra 2010, kamere pa so izmerile hitrost 24.857 vozilom. Povprečna hitrost se je v okolici šole v času trajanja poskusa znižala z 32 km/h na 25 km/h. Dobitnik glavne nagrade, ki je znašala 20.000 švedskih kron, je bil  Bengt Holmstrom, izžrebali pa so še štiri nagrajence, ki so prejeli vsak po 10.000 kron.   

Žal pa je v Stockholmu ostalo le pri enkratnem poskusu, saj oblasti niso podprle nadaljevanja projekta. V maju in juniju so loterijo poskusno uvedli še v petih švedskih mestih, vendar se ni obnesla, kot je bilo prvotno zasnovano, saj prihodki iz naslova kazni niso dosegli predvidenega zneska za nagrade, obenem pa je selitev projekta na nove lokacije, kar je bilo nujno za ohranjanje zanimanja javnosti, predstavljala prevelik strošek.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija