Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Avto duh iz osemdesetih

Filmi
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.04.2022 11:32

Med filmi, ki so osredotočeni na avtomobile, ne moremo mimo filma Duh.

Artur Švarc

Film The Wraith je letink 1986, v njem pa igra rosno mladi Charlie Sheen. Zgodba gre takole – ulična banda terorizira vrstnike, jih sili v cestne dirke in po porazu zapleni njihove avte. Enega od njih vodja tolpe ubije, ko ga vidi z žensko, ki jo hoče imeti sam. Igra jo Sherilyn Fenn. Potem se pojavi skrivnostni Jake Kesey s še bolj skrivnostnim avtom, ki vzame pod okrilje dekle in brata umorjenega fanta. Avto, ki je kot duh, počasi obračuna s tolpo in povzroča preglavice šerifu, ki ga igra Randy Quaid.

Futuristična štirikolesna zverina v filmu ni konstrukcija za potrebe produkcije, pač pa delujoče tehnično čudo tistega časa. Gre za Dodge M4S, skupni projekt Dodgea in PPG Industries, ki je bil mišljen kot pace car za dirke Indy Car. Drzna zunanja podoba je nastala pri Chryslerju, PPG pa je razvil posebno bronasto biserno barvo. M4S poganja 2,2-litrski prisilno polnjeni Chryslerjev štirivaljnik s 330 kW, ki je avto potegnil vse do 320 km/h.

Za film so naredili sedem primerkov M4S, originalni, ki ga je posodil Dodge, pa je bil zadolžen za detajle in bližnje posnetke. Dva sta bila prirejena za posnetke voženj, štirje pa so bili le prazna školjka na kolesih in so jih uničili v nekaterih prizorih. V filmu ni šlo niti brez pravih žrtev. Med snemanjem se je prevrnil snemalni avto s kamero, pri čemer je umrl asistent kamermana.

Film je režiral Mike Marvin, navdih pa je po lastnih besedah črpal v seriji Mad Max.

Leto 1986 je bilo leto preboja za Charlieja Sheena – pojavil se je v Ferrisu Bullerju, odigral maščevalca v Duhu in se izstrelil med zvezde s Platoonom – Vodom smrti.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija