Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Očala, skozi katera gledamo F1

Intervju: Didier Coton
Očala, skozi katera gledamo F1
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.06.2022 12:59

Imeli smo izjemno priložnost pogovoriti se človekom, ki dela in živi za F1 že več kot 30 let.

Milan Klemenc

Je človek, ki si je zadal cilj, da pusti svoj pečat v F1 skozi svoj posel in skozi svojo predanost športu kot je F1.

Avtomanija je v Monte Carlu dobila ekskluzivno priložnost in opravila intervju z Didierjem Cotonom,  generalnim direktorjem in ustanoviteljem podjetja FormulEyes Ltd. in blagovne znamke F1Eyewear, ki si je zadal cilj, da visoko tehnologijo pripelje med navijače F1.

Pozdravljeni g. Coton najprej najlepša hvala, da ste si vzeli čas za Avtomanijo. Kako in kdaj je prišlo do sodelovanja z F1?

V letu 2019 smo začeli s prvimi pogovori z F1, kjer smo jim predstavili idejo in možnosti umestitve naših produktov v portfelj F1.  Predstavili smo jim naš koncept, ki jim je bil všeč, saj so očala produkt, ki ga nosijo in uporabljajo skoraj vsi, ne glede na to ali potrebujete korekcijo vida ali ne. Moram priznati, da so bila pogajanja kar zapletena, vendar moramo vedeti, da F1 kot panoga temelji na perfekcionizmu in prav temu sledimo tudi sami. V letu 2020, natančneje 26. avgusta, smo podali skupno objavo o sodelovanju med F1 in F1eyewear.

Nam lahko na kratko poveste kako ste se odločili, da pripeljete očala v F1?

Veste, očala so postala ne zgolj nuja v primeru korekcije vida, temveč tudi modni dodatek, ki ga radi nosimo vsakodnevno in seveda, ko gremo na dirko. Tako lahko ob lepem vremenu na tribunah opazimo, da veliko obiskovalcev nosi sončna očala, kar je bil za nas signal za tržno nišo, ki smo jo s pridom uporabili.  Navijačem se želimo približati s kvaliteto, učinkovito zaščito oči in dostopno ceno ter omogočiti, da v sončnem in vročem dirkaškem vikendu sproščeno spremljajo dogajanje.

Vaša linija očal je z vzpostavitvijo in umestitvijo v F1 prinesla nov veter in nov produkt kar se v F1 ne zgodi prav pogosto.

Povedati moram, da je velik vpliv na samo lansiranje in predstavitev F1eyewear močno vplivala pandemija, ki je premaknila zastavljeno časovnico predstavitve naše kolekcija očal F1. Takrat smo se morali nekako ustaviti, sedaj pa smo pričeli s polno paro ali kot v žargonu F1 radi rečemo »push now« čemur posvečamo največ pozornosti. Naši produkti so na trgu in znova in znova iščemo možnosti in priložnosti izboljšav ter dopolnjujemo naše produkte z novimi.

Na področju izdelave očal ste prvi, ki ste uporabili edinstveno tehnologijo 3D tiskanja titana za  izdelavo okvirjev za očal…

Imate popolnoma prav, smo prvi, ki smo uporabili to tehnologijo in moram povedati, da nismo imeli lahkega dela. Šlo je namreč za tehnološki proces, ki je pred tem potreboval kar nekaj razvoja in prilagajanja okolju kot je F1. Seveda bi lahko poskusili  narediti celotno kolekcijo iz titana in jo nato prodati, vendar to ni naš cilj. Moram priznati, da je to zelo dobrodošla izkušnja za naše podjetje kakor tudi za F1, ki se bo v prihodnosti bistveno lažje osredotočila in odločila pri izbiri  uporabnosti nekaterih materialov.

Vaša blagovna znamka F1eyewear ima tri linije in sicer rdečo, zlato in Trackside, ki je specifična in značilna za F1, zato bi nemara več besed namenila prav njej.

Tako je Trackside je najnovejša linija, ki je namenjena in se prodaja izključno na dirkališčih ob dirkaških vikendih v Fanzone in Paddocku F1. Gre za zelo poseben »kul design« in prav to je namen te serije, da spodbudi entuzijazem navijačev F1 in tistih, ki bodo to še postali. S prodajo serije Trackside smo pričeli letos v Imoli in moram povedati, da so prodajne številke zelo spodbudne.

Vaši produkti se razlikujejo od drugih tudi po tem, da so prav vsa očala unisex?

Tako je, naša očala so namenjena tako moškim kot ženskam kar pomeni da imajo obliko konstruirano na način, da odgovarja vsakomur. Res pa je, da ima na to pač vsak svoj okus in si zato tudi lažje izbere ustrezna očala. Preprosto želimo, da bi bili naši produkti dostopni navijačem, otrokom, ženam, ki obiskujejo dirke, veliko potujejo… in dokaj hitro se lahko zgodi, da izgubite svoja očala, sedete na njih, jih polomite ipd.  Zato želimo združiti kvaliteto, vzdržljivost in udobno nošenje očal ter seveda cenovno sprejemljivost.

Ali ste razmišljali, da bi v seriji Trackside pripravili očala, ki bi se imenovala po dirkališčih oziroma državah kjer potekajo dirke F1.

Seveda ravno to je naš moto in cilj, približati F1 navijačem skozi naša očala in prav zaradi tega bomo pripravili okvirje očal ravno za vsako državo posebej kjer bodo celotni okvirji ali del njih v državnih barvah, oziroma bodo imeli poleg znamenitega logotipa F1 tudi zastavo države  (op.p flag color) ali nemara barvno kombinacijo barv. Če pogledava npr. za Monaco bo kombinacija barv bela in rdeča, za Brazilijo bo rumena, zelena, modra in seveda z ustreznim napisom ob strani. Prav tako bodo etuiji in ovitki za očala v barvah držav, npr. lahko boste imeli ameriško, brazilsko, francosko, monaško, mehiško.. katerokoli od teh etuijev/ovitkov, ki jih boste lahko kupili tudi naknadno. Tako, da boste šli na dirko in si boste s sabo vzeli točno tisto kar si boste želeli.

G. Coton, vrsto let ste že v F1 in poznate prav vse podrobnosti in zakulisje F1...

Drž,i že kar nekaj časa sem v F1, sem med drugim tudi menedžer Valtterija Bottasa in poznam res kar nekaj podrobnosti F1, ki je edinstvena, ne glede na to, kako se oziramo nazaj. Vedeti morate, da ima vsaka sezona ali bolje rečeno, vsako obdobje, svoje značilnosti, ki so, ko se ozremo nazaj, neka specifika tistega časa. Prav zaradi tega je gledanje in oziraje se nazaj, nekako nehvaležno do F1, saj je dejstvo, da so bili v danem trenutku to drugačni časi v drugačnem obdobju, kakor bodo nekoč to postali današnji.  F1 živi in dela dalje ne oziraje se na vse dogajanje okoli nje, mi pa poizkušamo pri temu čim bolj sodelovati in pustiti svoj pečat.

Za konec, kakšni so vaši cilji v F1?

Tako kot sem že uvodoma omenil so naši cilji približati F1 navijačem ter jim dati možnost, da imajo  košček F1 samo zase, ki jim je in mora biti cenovno dosegljiv. Veste, navijači si želijo košček F1 le zase in prav to jim ponujamo mi, skozi F1eyewear, kjer lahko skozi očala F1 gledajo F1.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija