Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Kolesarji so ranljivi, a tudi zanje veljajo pravila

Nadzor
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.06.2022 08:23

Policisti so v tednu dni poostrenega nadzora kolesarjev v prometu ugotovili številne kršitve teh, hkrati pa so s tem opozorili, da so med najšibkejšimi udeleženci v prometu.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Porast števila kolesarjev v zadnjih letih je evidenten in ti iščejo svoj prostor v vedno bolj gostem prometu. Vozniki avtomobilov, avtobusov, tovornjakov in motoristi morajo biti do njih strpni in previdni, saj bodo le tako lahko vsi prispeli na končni cilj. Najpomembneje za kolesarje je, da upoštevajo cestno-prometne predpise, uporabljajo kolesarske poti, kjer je to možno, obenem pa naj poskrbijo, da uporabljajo varnostno čelado. Ta je bistven kos varnostne opreme pri padcu, pa čeprav v naši zakonodaji piše, da je čelada obvezna za vse udeležence do 18. leta starosti. 

Zelo pomembno je tudi dejstvo, da kolesarji ne uživajo alkoholnih pijač preden se vključijo v promet, med vožnjo ne uporabljajo mobilnih naprav, še manj slušalk in dosledno upoštevajo prometna pravila. Dogaja se, da ti prevečkrat, predvsem v mestih, ne upoštevajo prometnih znakov ali semaforjev in zato prihaja do trkov z avtomobili. 

Med nacionalno akcijo za večjo varnost kolesarjev, ki je potekala od 15. maja do 3. junija 2022, so policisti z večjo intenzivnostjo preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila in kako se do kolesarjev obnašajo ostali vozniki. V tem času so policisti ugotovili 1.985 kršitev cestnoprometnih predpisov pri kolesarjih in 237 kršitev pri voznikih motornih vozil v povezavi s kolesarji. Z alkotestom so preizkusili 1.127 kolesarjev, od tega je bilo pod vplivom alkohola 47 kolesarjev. Od vseh ugotovljenih kršitev je bilo v 1.580 primerih izrečeno opozorilo.

Pravila za varno kolesarjenje 

- Upoštevajte prometna pravila za kolesarje in prometne znake ter semaforje.

- Vedno kolesarite po kolesarskem pasu ali stezi, kjer obstajajo, ali ob robu cestišča. 

- Ne kolesarite v nasprotni smeri, saj tako ogrožate sebe in druge, vozniki vas tako ne pričakujejo. 

- Kolesarite vedno ob desnem robu in po desni strani kolesarske steze, druge kolesarje ali oviro prehitevamo po levi. 

- Bodite vidni in uporabljajte luči na kolesu: spredaj belo, zadaj rdečo, da vas vozniki prej opazijo, nosite svetla in odsevna oblačila (odsevni telovnik). 

- Vedno uporabljajte kolesarsko čelado. 

- Ne kolesarite vzporedno, saj tako ovirate druge voznike, ki vas ne pričakujejo. 

- Preverite tehnično brezhibnost kolesa (ustrezna velikost, delovanje zavor, luči, napolnjenost pnevmatik). 

- Nikoli ne kolesarite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi. 

- Ne uporabljajte mobilnih telefonov ali drugih naprav med vožnjo kolesa, ker motijo vašo pozornost. 

- Poskrbite za varnost otrok na kolesu: obvezna čelada, kot potniki v posebnih sedežih ali prikolici. 

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija