Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Fifi ima nov dom

Boeing B-29 Superfortress
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.06.2022 02:29

Boeing B-29 FIFI je ena od dveh še letečih super trdnjav, ki so nastale v času druge svetovne vojne in odigrale ključno vlogo pri porazu Japoncev.

Artur Švarc

Erik Johnston, fotograf in snemalec, je v spodnjem videu v začetku junija z večimi kamerami poskrbel za zanimivo izkušnjo s 75-letnim bombnikom, ki ga je ekipa veteranskih pilotov iz Ft. Wortha prestavila v novi dom, letalski muzej veteranskih letal Commemorative Air Force Headquaters na letališču v Dallasu, Teksas.

Letalo, ki je bilo izdelano 1944 s številko 11547, redno gostuje po ZDA in Kanadi na različnih dogodkih in je eno od dveh še preživelih primerkov. Letalo je bilo izdelano v Washingtonu v tovarni v Rentonu in 1945 dobavljeno ameriškemu letalstvu v Kansas. Služilo je kot administrativno letalo, preden so ga prestavili v puščavsko skladišče. 1953 se je letalo vrnilo v oborožene sile in dokončno odšlo v pokoj 1958, ko so ga parkirali na veliko letalsko pokopališče v China Lakeu v Kaliforniji kot enega od 36 primerkov. Komemoracijske letalske sile so ga leta 1971 odkupile in registrirale kot civilno letalo. Prvič je bil FIFI registriran avgusta 1971.

Letalska skupina, zadolžena za zgodovinska letala, je dolgo časa iskala B-29, ki bi še bil uporaben, saj je bila večina razstavljena in reciklirana. 1971 je pilot, ki je pripadal skupini, iz zraka v Kaliforniji zagledal številna letala, podobna B-29. V 17 letih so bila letala podvržena vandalizmu, vročini in pesku, nekatera so uporabljali za tarče. Po veliko pregovarjanja z ameriškim letalstvom, ki je bilo lastnik letala in mornarico, ki je morala dati soglasje, je CAF uspel rešiti eno letalo. Konec marca 1971 je v China Lake prišla skupina inženirjev in mehanikov, ki so v devetih tednih usposobili letalo za let, tudi tako, da so dele pobrali z ostalih letal. Dobili so dovoljenje za en sam let, 3. avgusta 1971, potem pa bi moralo ostati na tleh.

Po 2000 kilometrov dolgem in sedem ur trajajočem letu je letalo pristalo v bazi CAF v Harlingenu v Teksasu. Zadnji leteči B-29 je potem potreboval še tri leta trdega dela, da je bil popolnoma obnovljen, obnovo pa so financirali s prostovoljnimi prispevki. Konec 1974 je bil B-29 krščen kot FIFI in uvrščen v floto ostalih letal iz 2. svetovne vojne pri CAF.

FIFI je nastopil v mnogih filmih, Enola Gay (1980), ki govori o B-29, ki je na Hirošimo odvrglo prvo atomsko bombo, pa Roswell (1994) in Prava stvar (1983).

2016 se je FIFI-ju pridružil še Doc, ki ga je neodvisna organizacija Docs Friends pred 15 leti prav tako rešila iz pokopališča v Californiji in nosi ime po palčku iz Sneguljčice. Doc domuje v Wichiti v Kansasu.

B-29 FIFI si je mogoče tudi ogledati ali z njim poleteti, cene pa se gibljejo od 70 pa do 8000 dolarjev.

Boeing B-29 je štirmotorni težki bombnik, ki je prvič poletel septembra 1942 in je znan predvsem po tem, da je na Hirošimo in Nagasaki odvrgel atomsko bombo. Vsega skupaj je bilo izdelanih 3900 letal, v primerjavi z zgodnjimi bombniki 2. svetovne vojne pa je letalo imelo številne izboljšave – kabino pod tlakom, protipožarni sistem in daljinsko upravljanje strojničnih gnezd. V dolžino meri 30 metrov, razpon kril je 43 metrov, v višino meri 8,5 metra. Prazno ima 33,8 tone, skupna poletna teža je 62,5 tone. Poganjajo ga štirje Wrightovi R-3350 Cyclone motorji s po 2200 konji. Na višini 9150 je letalo doseglo hitrost 572 km/h, doseg z bombami pa je bil 5230 kilometrov, več kot dovolj za bombardiranje Japonske od 1944 dalje.

Zanimivo je tudi, da je posadka enega od B-29 po težavah z motorjem in krmilom med napadom na Omuro 11. novembra 1944 na otoku Kjušu morala poleteti v Vladivostok v SZ. Enako se je zgodilo še z enim letalom 10 dni pozneje in čeprav sta obe posadki lahko odšli iz Sovjetske zveze preko Irana,

Stalin obeh letal skupaj z ostanki strmoglavljenega tretjega letala, ki je padlo prav tako blizu Vladivostoka poleti 1944, nikoli ni vrnil ZDA. Še več, čez nekaj mesecev se je na sovjetskem nebu pojavil Tupoljev Tu-4, štirimotorni bombnik, za katerega bi lahko rekli, da je bil izrezan B-29. In je tudi bil, saj je Stalin biroju Tupoljev naročil, da proučijo zasežena letala in naredijo svojo kopijo.

Kot rečeno, je bil FIFI prestavljen v svoj novi domi v Dallas, skupaj s spremstvom, P-51 Mustangom. V spodnjem posnetku je zanimivo spremljati, sploh za ljubitelje letalstva, kako zverzirana je posadka veteranov in kako rudimentarna je tehnika, ki je sejala smrt nad Cesarstvom sonca in še pozneje v korejski vojni, ko so ZDA že imela precej boljša tovrstna letala.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija