Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Dan, ki je končal dirkaško kariero Helmuta Marka

Pol stoletja od srhljive nesreče
Dan, ki je končal dirkaško kariero Helmuta Marka
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.06.2022 02:40

Danes je Helmut Marko znan predvsem kot vplivni svetovalec Red Bull Racinga, nekoč pa je imel obetavno kariero kot voznik Formule 1. Ta se je nenadoma končala pred skoraj natanko 50 leti, ko je Marko doživel hudo nesrečo in izgubil levo oko.

Urša Prosenjak

V pozni pomladi in zgodnjem poletju 1972 so avstrijski ljubitelji motošporta spremljali lokalna junaka Helmuta Marka in Nikija Laudo v njuni prvi celotni sezoni Formule 1. Markovi prejšnji uspehi so bili predvsem v vzdržljivostnih dirkah -  dvakrat zapored je zmagal na dirki 24 ur Le Mansa. Leta 1970 mu je to uspelo z Avstrijcem Rudijem Linsom, naslednje leto pa z Gijsom van Lennepom.

Dan, ki je končal dirkaško kariero Helmuta Marka

V nedeljo, 25. junija 1972, je Marko zaključil svojo zadnjo dirko s tisočkilometrsko vožnjo po takratnem Österreichringu. Teden dni kasneje, med VN Francije na Circuit de Charade v Clermont-Ferrandu, se je zgodila katastrofa. Marka je zadel kamen izpod koles dirkalnika Ronnieja Petersona. Kamen je prebil njegov vizir in ga zadel v levo oko.

Komaj mu je uspelo še pravočasno ustaviti. »Čimprej sem želel ven, ker je bil dvanajstvaljnik še skoraj poln 250 litrov goriva. Za menoj je bilo dvajset avtomobilov, tako da bi trčenje imelo usodne posledice,« se spominja usodnega dne.

Dan, ki je končal dirkaško kariero Helmuta Marka

V tistem trenutku je Avstrijec za kratek čas izgubil zavest. Zavedel se je, ko so ga vlekli iz avtomobila. »Čutil sem samo neizmerno bolečino,« je povedal. Nato so ga odpeljali v zdravstveni center in nato v bolnišnico, kjer pristojnega zdravnika ni bilo in so ga morali poklicati.

Stekle so razprave o tem, v kakšnem stanju je Markovo oko in ali ga je še mogoče rešiti. »A dlje ko je oskrba po živcih prekinjena, manjša je možnost,« je nadaljeval Marko. Po nekaj dneh so Avstrijca premestili v Gradec, kjer je moral nekaj tednov okrevati z zavezanimi očmi.

Njegovega očesa ni bilo mogoče rešiti in Marko je po nekaj bolečih tednih ugotovil, da ne bo več mogel dirkati. »Ko sem to spoznal, sem začel svoje življenje preusmerjati,« pripoveduje. Svoje znanje in talent je namenil svetovanju in vodenju drugih dirkačev. Naslovi, o katerih je sanjal, so na koncu prišli skupaj s Sebastianom Vettlom in Maxom Verstappnom , vendar svetovalec Red Bulla doživlja naslove zelo drugače, kot bi jih doživljal kot voznik. »Ne moreš primerjati, a seveda dajejo določeno zadovoljstvo. Kot voznik bi uspehe doživljal povsem drugače, a  vendarle so uspehi v istem športu,« zaključuje Marko.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija