Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Oranžna armada in dimljeni bik

Avtomanija Away Team
Oranžna armada in dimljeni bik
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.07.2022 19:03

V petek so se oblaki naposled umaknili in popoldne sem izkoristila za sprehod med tribunami in spoznavanje nizozemskih navijačev.

Urša Prosenjak

Najprej je potrebno vedeti nekaj: to ni stadion in sprehod med tribunami je v resnici kar pošten pohod, pa še govorimo samo o nekaj izbranih tribunah. Sektorji oziroma tribune so namreč nestrnjeno razporejeni ob celotni progi, drugače kot na nogometnem stadionu. Če bi želela obhoditi vse, bi to pomenilo vsaj deset kilometrov, če ne še več.

Odpravim se torej do tribun v bližini znamenitega Red Bullovega železnega bika. Čisto do bika ne morem, ker ga varuje ograja, verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da bi se v nasprotnem primeru kaj hitro na njem nabrala kopica razposajenih otrok (in odraslih), od tam naprej pa nesreča ne bi bila več daleč. Vseeno se ikoničnemu biku približam do koder morem in se slikam z njim.

Oranžna armada in dimljeni bik

Pot nadaljujem na tribune. Prvi hip pomislim, da sem se znašla na tribuni Red Bullovih navijačev, ko pa se ozrem naokrog, opazim, da prevladuje oranžna barvna shema tudi na vseh ostalih tribunah. Nizozemski navijači namreč nadvse radi obiščejo Avstrijo, njihovo navdušenje pa je v letošnji sezoni, ko je njihov junak nosilec naslova svetovnega prvaka, toliko večje. To je mogoče razbrati tudi iz njihovih veselih vzklikov, ki so sicer v meni nerazumljivi nizozemščini, ampak njihovo navdušenje pa je mednarodno. Pripadnost izkazujejo tudi z oranžnimi majicami z napisi »Orange Army« in »Max, we are back«. Slednji napis nas nehote spomni na lansko in predlansko sezono, ki sta bili za navijače, ki so se pripravljeni pripeljati čez celo Evropo, da bi podprli svojega idola, še posebej bridki, zato je razumljivo njihova radost letos toliko večja.

Ko se malce pomudim med veselimi Holandci, se kar nekoliko nalezem njihovega navdušenja in za trenutek se počutim, kot da je moj najljubši dirkač trenutni svetovni prvak. Še posebej prisrčen je fantič kakšnih sedmih let, ki se vidno razveseli in začne vzklikati: »Max, Max!«, ko švigne mimo Red Bullov dirkalnik.

Oranžna armada in dimljeni bik

Navijači so v splošnem organizirani in disciplinirani, upoštevajo navodila redarjev, opaziti ni nobenega razgrajaštva, samo iskreno veselje in pričakovanje nastopa svojega junaka. Ne vem sicer, ali je bilo enako veselje prisotno tudi kasneje, med kvalifikacijami, ko je Maxov dolgoletni tekmec končal v ograji prav pred njihovimi nosovi. Kakorkoli že, ko so se kvalifikacije končale v prid aktualnega svetovnega prvaka, je njihova radost eskalirala v popolno zadimljenje legendarnega bika na hribčku. Ne morem si ravno predstavljati, koliko bolj bodo pokazali navdušenje, če bo v nedeljo Max skočil na najvišjo stopničko, ampak ne dvomim, da bodo našli način.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija