Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Zakaj bi bilo potrebno prepovedati uporabo dimnih bakel

Gledalci in varnost
Zakaj bi bilo potrebno prepovedati uporabo dimnih bakel
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.07.2022 11:53

Atmosfera na športnih prireditvah je nekaj, kar daje športni prireditvi pravi pečat. Na zadnji dirki za VN Avstrije na Red Bull ringu pa je bila atmosfera nekaj, česar tudi najbolj strastni navijači F1 niso pospremili z odobravanjem, še manj pa, da bi bili nad nogometnim navijanjem navdušeni.

Milan Klemenc HB Press

Ali to sodi v F1, je vprašanje, ki se poraja marsikateremu navijaču in ljubitelju F1, ki le nemo opazuje armado oranžnih navijačev, oboroženih z baklami in vsemi možnimi rekviziti, ki na dirko F1 ne sodijo. Podoben navijaški efekt smo doživeli že v smučanju v času Janice Kostelić, kjer so na tekme prihajali navijači, ki niso imeli blage veze s smučanjem. 

Kakorkoli obrnemo, bakle na dirko F1 ne sodijo in so nekaj kar bi morali prepovedati, saj so moteč, če ne tudi nevaren varnostni element tako za navijače kot tudi dirkače. Na spletu lahko pogledamo nekaj posnetkov navijačev na tribunah v sedmem in osmem ovinku, kjer ugotovimo da zaradi oranžnega dima bakel prvega kroga dirke sploh niso mogli videti na progo.

Verjamem, da je bilo ogromno negodovanja na tribunah, da naj ugasnejo bakle, saj so konec koncev plačali vstopnice za ogled dirke in ne seanse prižiganja bakel. A kot se povsod najde, se je tudi tu našel nekdo, ki je meni nič, tebi nič vse prošnje in moledovanja preprosto ignoriral. Prav tako ne morem mimo nelagodnega občutka, da je neodzivnost organizatorja in pristojnih tukaj popolnoma zatajila. Zavedati se moramo, da nekdo, ki je kupil vstopnico na tribuni in za njo najprej odštel lep kup € (vstopnice za tribune že dolgo niso več poceni) si želi le eno, da bo za ta denar lahko lepo sedel in z najboljšim možnim pogledom na progo užival ob spremljanju dirke. A poglej ga zlomka v ogrevalnem krogu se »armada navijačev« odloči, da bo prižgala oranžne bakle za svojega idola in najprej z dimom prekrije celotno tribuno in nato še progo. Namesto, da bi navijači gledali enega od najbolj zanimivejših trenutkov dirke – štart, se morajo ukvarjati z gosto dimno zaveso, ki na zdravje vpliva vse prej kot blagodejno, saj lahko nekaterim povzroči težave z dihali in očmi.  Po mojem mnenju gre za eno najbolj nevarnih in neumnih stvari, ki so jih spustili na dirkališče in v F1, ter bi jih morali nemudoma prepovedati. Ko govorimo o nevarnosti, tu ni samo dim, ki so ga imeli navijači polna usta, tu je še nevarnost, ki ji pravimo zmanjšana vidljivost na delu proge, ki bi lahko bila nevarna za dirkače. Če samo pogledamo kamere iz dirkalnikov, vidimo, da je prvi krog bil res nor - polno dima bakel, trobljenja.

Zakaj bi bilo potrebno prepovedati uporabo dimnih bakel

V glavnem spektakularno in tako kot so si nekateri želeli. Do tu vse lepo in prav, ampak kakšen signal daje to ostalim navijačem? Videli so, da so bakle dovoljene in na dirke bodo pričeli nositi vse mogoče stvari in v letu ali dveh bodo dirke v gostem dimu kjer dirkači ne bodo videli več dirkalnika pred sabo. Pa to res potrebujemo?

Zanimivo je tudi to, da vnos bakel na tribune ni prepovedan oziroma onemogočen, vnos pijače na tribune pa, se pravi popolno nasprotje. Če potegnemo pod črto, so dogajanja za VN Avstrije sprožila marsikateri alarm in varnostni signal. Varnost na dirkališčih je bila že sedaj zelo poostrena, a še vedno ne dovolj, da v Silverstonu navkljub opozorilom aktivisti ne bi vdrli na stezo.

Želeli smo si sprememb, ampak popolnoma jasno je, da se dogajajo prehitro in samo okolje F1 in dirkališča teh sprememb niso sposobna prebaviti v tem kratkem času. Kot primerjavo poglejmo obdobje pred Drive to Survive, kjer si tik pred zdajci lahko dokaj hitro kupil vstopnico za dirkaški vikend. Sedaj se vstopnice navkljub zasoljenim cenam prodajajo kot vroče žemljice in dirkališča so polna včasih prepolna in varnost ni več na prvem mestu, kar pripelje do zaskrbljujočih dogodkov, ki so se zgodili na VN Avstrije, kjer so bili nekateri navijači deležni nadlegovanj in zlorab. Potrebno bo okrepiti varnost in prepovedati bakle saj je za obvladovanje vsega tega potreben korak naprej, sicer bo vse skupaj ušlo izpod nadzora.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
© Copyright 1999-2023 Avtomanija