Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Incident med varnostnikom in fotografom

Škandal
Incident med varnostnikom in fotografom
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
30.07.2022 15:17

Da je Madžarska v očeh EU črna ovca in oaza nestrpnosti in fašizma, je znano, incidenti pa tudi za gostujoče novinarje niso redkost.

Artur Švarc

Tako je včeraj v času drugega treninga prišlo do pretepa med angleškim novinarjem Markom Thompsonom in varnostnikom ob progi. Končalo se je tako, da je o incidentu danes zjutraj sestankoval predstavnik organizatorja, predstavnik FIA, zadolžen za novinarje in še nekaj vpletenih strani in varnostnik je dobil opozorilo pred odpovedjo. Angleški kolegi so želeli prikazati dogodek kot grob napad na novinarsko delo, medtem ko je za organizatorja, ki je pravzaprav do novinarjev zelo prijazen in korekten, (če odmislimo, da ni več avtomata s pijačo in zrezkov s kislimi kumaricami), to precej neprijetno v očeh javnosti. A po malo raziskovanja se je pokazalo, da ima zgodba kot vsaka dve plati in je prišlo do trčenja dveh svetov – na eni razgretega varnostnika s kratko vžigalno vrvico, na drugi pa novinarja iz države, ki se ima od nekdaj za nekaj več.

Kaj se je točno zgodilo? Mark Thompson je priznani fotograf Getty Images, ki že dolga leta fotografira v F1, dela pa tudi za Red Bull, se pravi slike Red Bulla na teh straneh so njegovo delo.

Fotografi imajo ob progi točno določena mesta, od kjer lahko nemoteno slikajo, med mesti pa jih prevaža tudi shuttle, če ne, tako kot naš Videk, delajo maratona okrog dirkališča. V drugem ovinku je bilo vsako leto fotografsko mesto, ki pa je bilo letos zavarovano z ograjo z zaprtimi vrati in ključavnico, saj je obstajala možnost, da tja prileti kak od delov avtomobila, če pride do trčenja.

No, Thompson naj bi skušal na silo odstraniti ključavnico, da bi prišel do te pozicije, tako da je s stabilizatorjem za kamero udrihal po palici. Pristopil je silno gorat in stasit varnostnik, ki mu je rekel, da naj preneha s početjem. Ko fotograf tega ni upošteval, da je poskušal premakniti stran od vrat, Thompson pa naj bi takrat s palico, s katero stabilizira objektiv, dvakrat udaril po njem. Varnostniku se je naredilo črno pred očmi in je – povedano po domače – Thomposona na gobec in mu presekal ustnico. Epilog pa že tako veste od zgoraj.

Jasno je, da je žalostno, da 2022 pride do uporabe sile, na drugi strani pa tudi, da se odraslim ljudem pač ne da dopovedati, da je, če je nekaj zaprto, pač zaprto. Problem je še toliko bolj občutljiv, saj je varnostnik del varnostne službe Valton, ki dela za madžarsko vlado in varuje državne dogodke in objekte – no, madžarska država je seveda tudi lastnik dirkališča Hungaroring.

Pred leti smo imeli podobno zgodbo, ko smo v zgornjem nadstropju press centra hodili na teraso, ki je nudila izjemen razgled na bokse in ciljno ravnino. V nedeljo je tam spredaj stal varnostnik, ki nas ni več spustil ven. To lahko poveš na lep način, ali pa začneš se v madžarščini dreti, za nameček je celo pljunil za nami. Incident smo prijavili šefu FIA za novinarje in varnostnik se je 15 minut pozneje mora opravičiti, na koncu sva si dala tudi roko, nobene slabe volje, ampak, da nekoga preprosto rukneš na gobec? To, da so Madžari sicer zelo polni sami sebe, pa je tako ali tako znano dejstvo. Medtem, ko so organizatorji skušali omiliti situacijo, pa so angleški novinarji iz tega naredili cel cirkus in nekdanja dirkača Karuun Chandok in Damon Hill sta na Twitterju objavila slike tega dogodka, zelo ostre in neposredne, kar tudi pove svoje. Kakorkoli, upamo, da je to le en tak slučaj, saj so organizatorji zelo prijazni in se trudijo na vsakem koraku po svojih močeh.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija