Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

25 let od Hillove skorajšnje zmage

Zgodovina
25 let od Hillove skorajšnje zmage
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.08.2022 18:16

Na današnji dan pred 25-mi leti bi Damon Hill, ki je tedaj vozil za povsem nekonkurenčen Arrows, skorajda prišel do senzacionalne zmage.

Matej Natek

Sezona 1997 je bila za takratnega aktualnega svetovnega prvaka vse prej kot idealna. Hill je namreč po koncu prejšnje sezone zapustil Williams in odšel k Arrowsu, ki pa se je že na prvi dirki sezone izkazal za povsem nekonkurenčno ekipo. Konec koncev se Hillu v Melbournu skorajda ne bi uspelo kvalificirati niti na dirko. Ki pa se je nato zanj po zaslugi okvare končala še pred ogrevalnim krogom. In čeprav je bil Arrowsov dirkalnik A18 v nadaljevanju sezone izboljšan, pa je bilo potrebno na prve moštvene točke kljub temu počakati vse do 9. dirke, ko je uspelo Hillu pred svojimi domačimi gledalci osvojiti 6. mesto. Na naslednji dirk po zaslugi 9. mesta točk znova ni bilo, nato pa se je zgodil Hungaroring.

Da bo to nekoliko drugačen dirkaški konec tedna v letu 1997, je Hill pravzaprav nakazal že v petek, ko je dosegel 5. čas prostega treninga. Kako zelo mu Hungaroring, kjer je 4 leta prej osvojil svojo prvo zmago v karieri, leži pa je potrdil še v soboto, ko je na kvalifikacijah zaostal zgolj za Michaelom Schumacherjem in Jacquesom Villeneuvom. Kljub temu pa je bilo med ljubitelji formule 1 nedvomno zelo malo takih, ki je verjelo, da bo uspel Hill tako visoko pozicijo ohraniti tudi v nedeljo.

Na začudenje vseh pa tedaj 37-letni Anglež svojega položaja ni samo ubranil, temveč celo nadgradil. Že ob ugasnjenih lučeh je izkoristil čistejšo idealno linijo in švignil mimo Villeneuva. V 11. krogu pa je Hill osupnil svet formule 1 in v 1. zavoju po notranji strani prehitel še Schumacherja. Hill se je tako prvič po Suzuki 1996 znova znašel povsem na vrhu. Vse pa je kazalo k temu, da bo tam ostal vse do kariraste zastave, saj je prednost pred najbližjim zasledovalcem narasla že preko tridesetih sekund.

Na Angleževo veliko smolo pa mu je zgolj 3 krogov pred koncem znova zagodel njegov A18. Resda ne do te mere, da bi odstopil, a dovolj, da je njegova prednost pred Villeneuvom povsem skopnela. V finalnem krogu pa je Kanadčan – delno tudi preko trave – tudi švignil mimo nemočnega Hilla. Slednji je v cilj vendarle pripeljal kot drugi, 9 sekund za Villeneuvom, a še vedno več kot 11 sekund pred Johnnyjem Herbertom na 3. mestu.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija