Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Tanak dobil Ypres, Rovanpera rešil pet točk

WRC Belgija
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.08.2022 22:39

Ott Tanak je Hyundaiju po Finski pripeljal še tretjo letošnjo zmago in uspel za sabo zadržati Elfyna Evansa s Toyoto.

Artur Švarc

Tanak in sovoznik Martin Jarveoja sta odpeljala odličen rally brez napak. Petek je posadka zaključila z 2,5 sekunde zaostanka za moštvenim kolegom Neuvillom, v soboto pa za kratek čas prevzela vodstvo, preden je Neuville odpeljal nekaj fantastičnih brzincev in prednost povečal že na 18,3 sekunde. Vendar domačin ni imel sreče, na predzadnji sobotni preizkušnji je v levem ovinku zdrsnil s ceste v jarek in predal vodstvo Tanaku.

Tanak je potem odbijal napade Evansa, ki je imel kar nekaj težav z nastavitvami svoje Toyote. Valežan je izgubil čas tudi zaradi predrte gume in po sovoznikovi napaki s časi dobil še 10 sekund kazni, vseeno pa je na belgijski preizkušnji dobil pet brzincev.

Najnižja stopnička je pripadla Lappiju z drugo Toyoto, ki je ponovil uspeh s Finske. Vodilni v prvenstvu, Kalle Rovanpera, pa bo svoj naslov moral še malo počakati – v Belgiji je uspel narediti prvo resnejšo napako v letošnji sezoni. Čeprav je v petek začel rally zelo odločno in povedel, je napačno ocenil ovinek na drugi preizkušnji in naredil kar nekaj sodčkov, preden se je Yaris povsem pomečkan ustavil. Mehaniki so uspeli popraviti avto, tako da je Finec dobil nedeljski power stage in pet točk, vendar je zmaga Tanaka njegovo prednost v prvenstvu zmanjšala na 72 točk.

Četrti je bil Solberg, ki se je odkupil za svojo nesrečo na Finskem, to je tudi Švedova najboljša uvrstitev v WRC do zdaj. Solberg se je praktično do kraja boril s Fourmauxom za četrto mesto, a je Francoz še enkrat več spektakularno zletel s ceste na predzadnji preizkušnji. Fourmaux je bil v petek dopoldne še četrti, potem pa ga je ploha odplaknila navzdol po lestvici in se je potem pridno dvigal vse do petega mesta, ki ga je pustil v jarku. Peto mesto je tako nasledil Kacuta, ki tako nadaljuje niz osvajanj točk na vsakem rallyju letošnje sezone. Japonec je za vodilnimi zaostal že v petek, ko je imel težave z menjalnikom. Kacuta je bil tudi zadnji uvrščeni Rally1 dirkalnik med točkami, potem pa sledijo nižje kategorije, zmago v WRC2 je dobil Lefebvre pred Mikkelsenom in Rosselom.

Rally v Belgiji je bil še ena katastrofa za M-Sport, najboljši je Greensmith na 19. mestu, mesto pred Neuvillom, vsi ostali Fordovci pa so pošteno polomili svoje Pume, Breenovo prevračanje je tudi prekinilo 5. hitrostno preizkušnjo.

Na rallyju je sodeloval tudi Jos Verstappen, oče svetovnega prvaka Maxa, ki je vodil v Masters Cupu, dokler ni zletel s ceste na 13. preizkušnji.

Do konca sezone so še štirje rallyji, Rovanpera pa lahko naslov potrdi že v Grčiji čez 3 tedne, če osvoji 4 točke več od Tanaka.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija