Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Škodin dragulj iz madžarske lope

Odkritja
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.08.2022 22:57

V neki lopi na Madžarskem je vrsto let stala Škoda, kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi šlo za 110 R Coupe.

Artur Švarc

Legendarno športno Škodo so svetu prvič pokazali na sejmu v Brnu 1970. Navit kupe je bil pravzaprav čudo, saj v socializmu partijski šefi niso bili preveč navdušeni nad avtomobili za prosti čas in užitek. Kupe z motorjem v zadku in z okni brez okvirja na vratih se je tako javnosti zdel kot avto z drugega planeta. Sploh pa uspehi 130 RS dirkaške različice, ki je šolala konkurenco na rallyju Monte Carlo.

Škodo 110 R odlikujejo praktično brezčasen dizajn in je še vedno eden najbolj iskanih modelov med zbiratelji. Najti ohranjen primerek pa ni tako enostavno – Porsche vzhodnega bloka je bil do 1980 izdelan v le 57 tisoč primerkih, neprimerno manj kot njegova osnova, Škoda 100. Redkost je tudi zato, ker je večina že odrjavela in končala na odpadih. Ostali, ki so v ljubiteljskih rokah, pa so v odličnem stanju in večinoma niso naprodaj.

Rumeni 110 R Coupe iz Madžarske ima zanimivo zgodbo. Lastnik je nekako pozabil nanj. Avto je postavil v leseno lopo v Sopronu pred 23 leti in vanjo ni več vstopal. K sreči sta celinsko podnebje in suha lopa ohranili pločevino. Avto ni rjav, je pa na njem za leta prahu. Okna in okraski so celi, celo kromirani odbijači so odlično ohranjen. Avto naj bi bil letnik 1974, vendar nekatere podrobnosti kažejo drugače. Štiri luči in rešetke na zadnjih blatnikih razkrivajo, da avto pripada facelift seriji, ki so jo izdelovali od 1978 pa do konca. V zadku je 1,1-litrski štirivaljnik z 59 kW (80 KM). Čeprav bo avto z malo truda dobil prvotni sijaj, 100 R Coupe ni bil biser dinamike, saj je stotico dosegel v 19,3 sekunde. Danes je ta številka naravnost smešna, a v sedemdesetih je bilo malo avtov vzhodnega bloka, ki bi bili hitrejši.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija