Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Na ceste se vrača skoraj 200 tisoč osnovnošolcev

Začenja se novo šolsko leto
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
30.08.2022 10:04

Novo šolsko leto je pred vrati in zdaj, ko se v promet ponovno aktivno vključujejo tudi najmlajši udeleženci, moramo vozniki poskrbeti za maksimalno previdnost na cesti. Obenem letos mineva štirideset let odkar smo v Sloveniji najmlajše opremili z rumenimi ruticami.

Urednistvo AVP, Policija

Slednja je v tem času postala obvezna za otroke prvega in drugega razreda, saj ta zelo dobro pripomore k prometni varnosti otrok. Ti so namreč precej bolj vidni v prometu, ostali udeleženci pa nanje bolj pozorni. Agencija za varnost v prometu sporoča, da se na naše ceste že ta teden vrača 194.554 osnovnošolcev, med njimi tudi 20.797 prvošolk in prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Ob tem staršem svetujejo, da z otrokom prehodijo šolsko pot še pred začetkom šolskega leta, nato pa otroka spremljajo na poti do šole in nazaj ter ob tem utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu. 

V okviru prizadevanj za varnejšo pot šolarjev in vseh ostalih v prometu pri AVP izpostavljajo in opozarjajo na štiri ključne stvari: 

- Vozniki morajo hitrost vožnje prilagoditi razmeram na cestah in spoštovati ustrezno varnostno razdaljo

- Pripetost z varnostnim pasom je izjemnega pomena za varno vožnjo vseh potnikov v vozilu in ključna za varnost otrok

- Za volan ne sedemo pod vplivom alkohola 

- Voznike, kolesarje in pešce pa opozarjajo, da mobilni telefoni ne sodijo v promet

 

V kolikor se bomo vozniki držali vseh priporočil, bi lahko konkretno znižali črno statistiko. V lanskem letu je v prometnih nesrečah umrlo 6 mladoletnih oseb (enako kot v letu 2020), od tega 3 otroci do 14. leta starosti in 3 mladostniki. Hujše poškodbe je utrpelo 31 otrok ter 28 mladostnikov, lažje poškodovanih pa je bilo 384 med otroci do 14. leta in 235 mladostnikov.  V letošnjem letu do konca julija policija beleži eno smrtno žrtev med otroci do 14. leta in sicer v vlogi kolesarja ter enega umrlega mladostnika kot voznika motornega kolesa.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija