Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Najdene fotografije neznanega kombija

Opel
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.09.2022 11:03

Vsaka avtomobilska znamka ima oddelek, ki se ukvarja s preteklostjo znamke, pri Oplu so tako naleteli na osem fotografij kombija, na katerega so vsi pozabili.

Artur Švarc

Model je imel oznako Opel 1.5-23 CE, odkrit pa je bil povsem slučajno. Opel Classic spremlja praktično vse kanale in 8 fotografij so našli na dražbi, potem pa še brošuro iz 1937, v kateri je bil načrtovan model z 1 tono in še 1,5-tonski model s šestvaljnikom in dvojnimi gumami zadaj.

Kaj je bilo pri tem dostavniku tako posebnega, je vidno že na prvi pogled. Potniška kabina se je prestavila nad sprednji kolesni par in motor. Ime projekta, ki so ga odkrili pri Oplu, bi ostalo neugotovljeno, če ne bi bilo na eni od fotografij na zadnji strani napisano 1.5-23 COE, prva številka govori o prostornini motorja, druga pa opisuje medosno razdaljo.

COE pomeni Cabin Over Engine ali Frontlenker v nemščini. Tak pristop je omogočil kompaktnejše mere ob še vedno velikem tovornem prostoru.

V času pred drugo svetovno vojno je bilo takih rešitev zelo malo, v Nemčiji sta bila samo dva modela, oba z začetka tridesetih, ki pa nista bila popularna, večina transportnih vozil je imela dolg nos z motorjem pred kabino. Opel je bil v tem obdobju vodilni na tržišču in je imel veliko bazo za komponente pri drugih modelih. Motor prototipa je iz Olympie, osovine pa iz kamiona Blitz. Tudi konstrukcija je bila pred svojim časom, saj je bila v celoti narejena iz jekla.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija