Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prvi mehiški pole za Verstappna
Sobota - kvalifikacije
Prvi mehiški pole za Verstappna
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.10.2022 23:06

Kvalifikacije za VN Mehike je suvereno dobil Max Verstappen. Z več kot tremi desetinkami sekunde zaostanka se mu je še najbolj približal George Russell, Mercedesov moštveni uspeh pa je s tretjim mestom dopolnil Lewis Hamilton. Sergio Perez si je pred domačimi navijači privozil četrto mesto.

Matej Natek

Vse od povratka formule 1 v mehiško prestolnico (2015), se je še v vsaki sezoni zgodilo, da je na stezi posvečeni bratoma Rodriguez, najboljši startni položaj pripadel drugem dirkaču. Rosbergu, Hamiltonu, Vettlu, Ricciardu, Leclercu in Bottasu se je tako pridružil še Verstappen, ki se je tokrat predstavil v resnično suvereni luči. Po prostih treningih se je namreč že zdelo, da bosta jutrišnji najboljši startni položaj naskakovala oba Mercedesa. A zgolj do zadnjega dela kvalifikacij, ko je uspelo Verstappnu že v prvo odpeljati krog, ki je bil za konkurenco nedosegljiv. S časoma 1:17.947 in 1:17.775 pa je bil tudi edini, ki se je uspel spustiti pod minuto in 18 sekund.

Mercedesov dvojec se seveda ni predal brez boja, res pa je, da si je predvsem Hamilton delo otežil po zaslugi prvega poskusa, ki je bil zaradi napačne vožnje skozi 3. zavoj črtan. V drugo je bil počasnejši resda zgolj za odtenek, kar pa je na koncu še vedno zneslo več kot tri desetinke sekunde zaostanka za Verstappnom. Podoben zaostanek je imel tudi Russell, ki si je uvrstitev v 1. startno vrsto privozil že s prvim poskusom. V drugo pa se je že zdelo, da utegne izzvati celo za vodstvo, dokler ni v 12. zavoju storil napako zaradi katere ga je odneslo preko robnika, na izletno cono. Mehiški pole je tako ostal v Verstappnovih rokah, Mercedesa pa sta se morala zadovoljiti z drugim oz. tretjim mestom.

Perez kljub izjemni podpori številnih domačih navijačev višje od četrtega mesta ni uspel priti. Kljub začetni zadržanosti, ko je moral tako v Q1, kot tudi v Q2, vedno odpeljati krog več kot je bilo predvideno, je uspel na koncu odpeljati povsem spodoben krog, z zgolj nekaj stotinkami sekunde zaostanka za obema Mercedesoma. Prav nič presenetljivega torej ne bi bilo, če bi Perez jutri stopil celo na zmagovalni oder.

Relativno daleč od vrha je bil tokrat Ferrarijev dvojec, saj je Sainza na 5. mestu od vrha ločilo že več kot pol sekunde. Skoraj osem desetink sekunde za Verstappnom pa je tokratne kvalifikacije končal Leclerc, ki je bil posledično uvrščen šele na sedmo mesto. Med oba Ferrarija pa se je uspelo uvrstiti zmagovalcu lanskoletnih kvalifikacij, Bottasu. Osmo mesto je za McLaren osvojil Norris, ki je bil tudi zadnji z manj kot sekundo zaostanka. V peto vrsto pa se je uspelo uvrstiti obema Alpinoma, Alonsu (ki je pri tem odpeljal zgolj en hiter krog) in Oconu.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija