Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Verstappen suvereno do rekordne 14. zmage v sezoni

Nedelja - dirka
Verstappen suvereno do rekordne 14. zmage v sezoni
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
30.10.2022 22:43

Na dirki za VN Mexico Cityja ni prišlo do presenečenj, saj se je zmage znova veselil Max Verstappen. Lewis Hamilton Nizozemcu po fazi postankov ni mogel slediti, zaradi česar se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretje mesto pa je na zadovoljstvo domačih navijačev osvojil Sergio Perez.

Matej Natek

Na stezi bratov Rodriguez je vse od povratka na koledar formule 1 (2015) veljalo načelo, da zmagovalec kvalifikacij na sami dirki ne pride do zmage. Kar pa se je z letošnjo sezono kot vse kaže končalo, saj je uspel Verstappen včerajšnjo suvereno predstavo prenesti tudi na nedeljo. Seveda sprva povsem brez groženj iz ozadja ni šlo, saj se je Mercedesov dvojec ob ugasnjenih lučeh takoj postavil v Nizozemčevo zavetrje. Kljub temu pa se napad ni posrečil, saj je uspel Verstappen pri zaviranju v 1. zavoj rutinirano pokriti tako Hamiltonov, kot tudi Russellov poskus. Za nameček pa je slednjega nato prehitel še Perez, za katerega se je na koncu prav to izkazalo za odločilno potezo v boju za stopničke.

Vodilna četverica se je nato hitro začela oddaljevati od preostale konkurence, kateri je načeloval Ferrarijev dvojec. Sainz in Leclerc sta se resda uspela hitro znebiti Bottasa, ki je dirko začel med obema Ferrarijema, a bila nato povsem nekonkurenčna za priključitev v boj za stopničke. Še edino možnost je tako predstavljala samo morebitna okvara pri najboljših oz. sreča z morebitnim varnostnim avtomobilom, kar pa se tokrat ni zgodilo.

Edini, ki bi torej lahko realno preprečil Verstappnu zmago je bil Hamilton, ki se je do prvega postanka vztrajno vozil s približno dvema sekundama zaostanka. Ob dejstvu, da sta oba Red Bulla dirko začela na gumah z rdečo obrobo, Mercedesa pa na tistih z rumeno, pa smo se številni ljubitelji formule 1 nadejali pestrega dvoboja za zmago. Žal pa je se je na koncu ravno različna taktika obeh moštev izkazala za ključen faktor. Ko so se namreč eni in drugi ustavili pri svojih mehanikih (Perez v 24. krogu, Verstappen v 26., Hamilton v 29. in Russell v 35.), sta imela oba Red Bulla nameščene srednje trde gume, Mercedesa pa najtrše.

Razlog za takšno potezo je bil seveda v razmišljanju, da bi lahko srebrni za razliko od svojih tekmecev na stezi ostali vse do konca dirke. Kar pa se je izkazalo za lažno upanje, saj se gume z rumeno obrobo niso obrabljale tako hitro kot so pri Mercedesu pričakovali. Od pričakovanega 2. postanka tako ni bilo nič, na počasnejših gumah pa Hamilton v boju proti Verstappnu preprosto ni imel možnosti. Skorajda pa bi ga nato ogrozil še tretjeuvrščeni Perez, ki pa je bil vseeno predaleč, da bi lahko tudi napadel.

Verstappen je torej v cilj pripeljal kot zmagovalec, 15 sekund pred Hamiltonom in 18 pred Perezom. Russell, ki vodilni trojici na drugem setu pnevmatik ni mogel slediti, pa je tolažilno nagrado našel v dodatni točki za najhitrejši krog, katerega je (po zaslugi novega postanka) odpeljal prav ob koncu finalnega kroga. Kljub dodatnemu postanku pa je bil Anglež še vedno gladko pred Sainzom in Leclercom, ki sta bila tudi zadnja v istem krogu kot zmagovalec.

Za dirkača dirke je bil tokrat povsem zasluženo izbran Ricciardo. Avstralec je namreč dirko začel kot 11., po zaslugi prave taktike (prvih 45 krogov je odpeljal na srednje trdih gumah, preostalih 26 pa na mehkih) in drzne vožnje pa se je uspel na koncu povzpeti vse do sedmega. In to kljub neumnosti v 51. krogu, ko se je povsem nepotrebno zapletel v nesrečo s Cunodo, zaradi katere je Japonec odstopil, Ricciarda pa je doletel pribitek desetih sekund. Kar pa ga na njegovo srečo nato ni stalo nobene pozicije, saj si je uspel nabrati zadostno razliko do ostalih.

Slabše od pričakovanj se je nedelja razpletla za Alpine, saj je Ocon dirko končal kot osmi, Alonso pa je po okvari motorja odstopil zgolj 6 krogov pred koncem. Deveto mesto je tako osvojil Norris, deseto pa Bottas.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija