Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Russell slavil na sprint dirki

Sobota - sprint
Russell slavil na sprint dirki
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.11.2022 21:13

Letošnja sprint dirka za VN Sao Paula se je nedvomno razpletla po Mercedesovem okusu, saj si je zmago in posledičen najboljši startni položaj za jutri, privozil George Russell. Za nameček pa mu bo družbo v prvi vrsti delal Lewis Hamilton. Slednji je v cilj resda pripeljal kot tretji, za Carlosom Sainzom, ki pa se zaradi kazni jutri seli 5 mest nižje.

Matej Natek

Ljubiteljem formule 1 je bilo tokrat že pred ugasnjenimi lučmi jasno, da bomo na stezi Interlagos spremljali zelo posebno dirko. Prvič se je namreč zgodilo, da je s 1. mesta startal Magnussen in to v Haasovem dirkalniku. Pri čemer velja omeniti, da ravno danes svoj 70. rojstni dan praznuje ustanovitelj moštva, Gene Haas. In čeprav je bilo Dančeve pravljice nato hitro konec, pa velja Magnussena kljub temu pohvaliti za prikazano. Ko so se namreč rdeče luči na startu ugasnile, mu je uspelo rutinirano ohraniti vodstvo. Kot prvi ga je šele v 3. krogu premagal Verstappen, v naslednjih krogih pa so mu nato sledili še Russell, Sainz, Hamilton in Perez. Pri katereih pa se Magnussen niti ni pretirano upiral, saj mu je bilo najbrž že vnaprej jasno, da ne bi imelo takšno početje prav nobenega smisla. Zato pa je bilo bistveno resneje v dvoboju z Norrisom, katerega pa je 5 krogov pred ciljem vendarle dobil slednji.

V vodstvu se je torej v 3. krogu znašel Verstappen, ki pa se nato – v nasprotju od pričakovanj – konkurenci ni uspel oddaljiti. Najbrž tudi po zaslugi izbire gum, saj je bil Red Bullov dirkač (poleg Latifija) edini, ki je imel za sprint dirko nameščene srednje trde gume. Kar pa je bila voda na mlin njegovih konkurentov, ki so bili na gumah z rdečo oznako vidno hitrejši.

Prvi Russellov napad smo tako dočakali v 12. krogu, najprej v 1. zavoju, nato pa še v 4., kjer pa je Verstappnu vedno uspelo ostati spredaj. Enako se je zgodilo krog kasneje, v 15. pa je Russell pri zaviranju v 4. zavoj vendarle našel pot mimo Verstappna. Težave slednjega pa so se nato le še stopnjevale, saj sta se mu v ozadju medtem začela približevati še Sainz in Hamilton. Russell pa se je medtem le še oddaljeval, dokler ni postalo jasno, da ga do konca dirke nihče več ne bo mogel ogroziti.

V 19. krogu se je za napad na Verstappna odločil še Sainz, ki je zgolj nekaj krogov pred tem komajda ohranil pozicijo proti Hamiltonu. Povsem brez težav pa vseeno ni šlo saj je prišlo pri napadu do dotika, kjer pa jo je skupil zgolj Verstappen (poškodovano prednje krilce). Krog kasneje je mimo svojega starega rivala uspel priti še Hamilton, ki pa se je nato zapodil za Sainzom. Vseeno pa do novega napada ni prišlo, saj je Angležu nato zmanjkalo krogov. Za nameček pa se Španec zaradi kazni jutri tako ali tako seli 5 mest nižje od svoje uvrstitve.

Verstappen je tako v cilj, s poškodovanim prednjim krilcem, pripeljal šele kot četrti, pred Perezom, ki je tik pred koncem po radijski zvezi celo spraševal, če sploh sme napasti svojega moštvenega tekmeca. Šesti je bil tokrat povsem neopazen Leclerc, zadnji točki pa sta s sedmim oz. osmim mestom osvojila že prej omenjena Norris in Magnussen.

Deveto mesto je za Aston Martin osvojil Vettel, ki je v 10. krogu preživel skorajšnje trčenje s Strollom, ki je znova dokazal, da vzvratnim ogledalom ne namenja veliko pozornosti. Deseti pa je v cilj pripeljal Gasly. Pravo razočaranje so doživeli pri Alpinu, saj sta se Ocon in Alonso uvodoma kar dvakrat zapletla, zaradi česar je moral slednji tudi na menjavo prednjega krilca. Španec je bil tako uvrščen šele na 15., Francoz pa na 18. mesto.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija