Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Hyundai udaril po Toyoti na domači zemlji

Rally Japonska
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.11.2022 16:00

V deželi vzhajajočega sonca se je končal zadnji letošnji rally za svetovno prvenstvo in sicer z dvojno zmago korejskega proizvajalca.

Artur Švarc

Therry Neuville je prehitel Tanaka na njegovem zadnjem rallyju za ekipo in privozil zmago Hyundaiju na prvem japonskem WRC po 12 letih. Neuville se je ves čas tesno boril z Elfynom Evansom s Toyoto, potem pa je Valežan v nedeljo zjutraj pokasiral prebito gumo in prepustil prvi dve mesti Hyundaiju. Čeprav je Toyota dominirala v letošnji sezoni s sedmimi zmagami, je Hyundaju, potem ko se je v prvem delu sezone ubadal z zanesljivostjo dirkalnika, uspelo nanizati rekordnih 5 zmag v drugem delu, premagali pa so Toyoto tako na Finskem, kjer ima ekipa sedež, kot na domači japonski zemlji.

Čeprav je Evans še grozil Neuvillu na začetku dneva (v vodstvu sta se menjavala že od petka), so ga težave oddaljile od zmage in celo stopničk. Kljub zaključku v dežju je Neuville osvojil svojo drugo zmago letos z 1 minuto in 11 sekundami in 1 desetinko prednosti pred Tanakom. Tretje mesto je z drugimi stopničkami letos osvojil presrečni domačin Kacuta, ki je za Belgijcem zaostal za 2 minuti in 11 sekund.

Rally je štel 19 preizkušenj, vse v okolici Toyote v prefekturi Aichi. Po dopoldanskem petkovem delu sta bila Neuville in Evans skupaj na vrhu, Evans pa je dan končal s tremi sekundami prednosti pred Belgijcem, potem ko so organizatorjui morali odpovedati SS3 in SS7. Evans je vodil tudi v soboto dopoldne za 6,5 sekund, a do konca dneva je prišel Neuville na vrh in se v nedeljski zaključek podal s 4 sekundami prednosti. Razlika, preden je Evans prebil gumo, je bila v nedeljo dopoldne le še 6 desetink. Evans se je moral na koncu zadovoljiti le s petim mestom in 3 minutami in 15 sekundami zaostanka, pri čemer je velik del pridelal z tveganjem z gumami za suho vreme dopoldne.

Toyota je nasploh imela veliko smole. Ogier, ki je dobil četrtek, je v petek na drugi preizkušnji prebil gumo in izgubil 3 minute, na koncu je Francozu uspelo priti do četrtega mesta z dvema minutama in 24 sekundami zaostanka, vseeno pa je dobil kar pet preizkušenj. Šesto mesto je pripadlo Greensmithu s Fordom, potem ko je Breen popolnoma razbil svoj avto na SS4 in poskrbel za odpoved preizkušnje v popoldanskem delu petka. SS4 je postregel tudi za civilni avto na progi, kar bo zdaj predmet preiskave FIA. Novi svetovni prvak Kale Rovanpera je sicer vodil po SS2, a je že na naslednji preizkušnji oddrsal v skalo in prebil sprednjo desno gumo in poškodoval podvozje. Rovanpera je končal šele na 12. mestu, 2 mesti za rojakom in nekdanjim dirkačem F1, Heikkijem Kovalainenom, ki je debitiral v WRC2.

Na SS2 smo izgubili tudi Danija Sorda, ki je gledal, kako njegov i20 N postaja kupček pepela. WRC2 je s Hyundaijem dobil Gregoire Munster, ki je premagal Suninena, tretji pa je bil Emil Lindholm, ki je s tem tudi postal prvak. Kajetanowicz je odstopil že v petek po hudem trčenju.  

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
S_pat14.11.2022 16:33
Toyota je pa udarjala po Hyundaju celotno sezono.
Dež15.11.2022 15:59
Sta se bolj Hyundai in Ford zaletavala v Toyoto, kot je ta udarjala po njiju. Korejci so na začetku razvili avto napačno smer, nato je Neuville naredil totalko med testiranji v Franciji (pred MC) in jim vzel dodatnih 10-14 dni. Ford ima pa kronične težave z vozniki in tudi v letošnji sezoni ni bilo nič drugače. Ne spremeni pa to dejstva, da so bili Japonci izjemno dobri, odlični.
Dež17.11.2022 11:55
Vidim tudi, da je Breen dobil čevelj pri Fordu. Kar najbrž pomeni, da bo v sezoni 2003 prvi voznik Forda Ott Tanak.
S_pat17.11.2022 17:04
@dež Najprej ga potrdijo, potem ga odstavijo kdo razume ta M-Sport. Drugače si se pa malo zatipkal 2023 bo najbrž prvi voznik Forda Ott Tanak. Leta 2003 pa je bil prvi voznik Forda Markko Martin tudi Estonec.
Dež17.11.2022 22:25
V drugi polovici sezone (7 rallyjev) je bil 5. v Grčiji in 9. v Španiji. Vse ostale dirke 0. Če odšteješ Španijo, kjer je prebil gumo, je šlo za njegove napake. Nekaj so morali narediti, ker je več kot očitno, da ni material za 1. ligo WRC voznikov. Če pobrskaš malo nazaj, v WRC 2, boš videl, da je tudi tam imel veliko odstopov.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija