Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Verstappen sezono kronal z rekordno 15. zmago

Nedelja - dirka
Verstappen sezono kronal z rekordno 15. zmago
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.11.2022 15:34

Z dirko za VN Abu Dabija se je zaključila sezona 2022, že petnajstič letos pa je na najvišjo stopničko stopil Max Verstappen. Drugo mesto je po zaslugi taktike enega postanka osvojil Charles Leclerc, ki je posledično dobil tudi dvoboj za 2. mesto v skupnem seštevku s Sergiom Perezom, ki je v cilj pripeljal kot tretji.

Matej Natek

22 dirk dolga sezona se je 8 mesecev po uvodni preizkušnji v Bahrajnu, vendarle uspela pripeljati h koncu. V skladu z letošnjim razpletom pa se je tudi na zadnji dirki sezone zmage veselil Verstappen. Nizozemec je svojo premoč na nakazal že na včerajšnjih kvalifikacijah, ko si je privozil 20. najboljši startni položaj v karieri. Podobno pa je bilo nato tudi dan kasneje, na sami dirki, saj njegova 15. zmaga v sezoni nikoli ni bila resneje ogrožena. Nizozemcu je še največ skrbi povzročal Leclerc, ki je skušal presenetiti s taktiko enega postanka. A brez uspeha, saj je Verstappen odgovoril tako, da je preprosto kopiral Leclercovo taktiko in pazil na gume. V cilj je tako pripeljal z več kot osmimi sekundami razlike pred Monačanom. Zmage pa se slednji po vsej verjetnosti v nobenem primeru ne bi veselil, saj je imel kljub postanku manj, na koncu precej sreče, da je sploh ostal na 2. mestu.

Perez se za razliko od svojega moštvenega tekmeca ni odločil za taktiko enega postanka. Leclerc je bil namreč po prvem postanku vidno hitrejši od Mehičana, zaradi česar so se pri Red Bullu odločili, da se Perez v 34. krogu (17 krogov po svojem prvem) še enkrat ustavi pri svojih mehanikih. Temu pa je nato sledila postopna topitev razlike do Leclerca, ki pa se je zapletla v 45. krogu, ko je bilo potrebno prehiteti Hamiltona. Anglež je bil namreč tokrat odločen, da svoje pozicije ne bo predal brez boja. Prav tisti dodaten krog za Hamiltonom pa se je na koncu izkazal za ključnega, saj je Perezu v lovu za Leclercom na koncu zmanjkala samo sekunda.

Kljub težavam v uvodnem delu dirke, ko se je zapletel s Sainzom, mimo pa je nato prišel še Russell, se je na četrtem mestu dolgo časa vozil Hamilton. Kar pa je bila predvsem posledica odločitve, da se tudi sam pri svojih mehanikih ustavi zgolj enkrat. Za razliko od Verstappna in Leclerca, pa se Angležu tovrstna taktika ni obrestovala, saj ga je Sainz v nadaljevanju vseeno ujel. Po vsej verjetnosti pa bi ga tudi prehitel, če ne bi Hamiltona prej ustavila okvara. Četrto mesto je tako romalo v Sainzovo last, peto mesto pa je Mercedesu privozil Russell.

Šesto mesto je osvojil Norris, ki se je v prvi fazi dirke še uspel kosati z Mercedesoma, v nadaljevanju pa se je ritem favoritov izkazal za previsoko oviro. Za nameček pa bi ga v zaključku dirke skorajda ujel še Ocon. Slednji je bil ob Alonsovemu odstopu tudi edini Alpinov dirkač med dobitniki točk. Španca je namreč v že v 28. krogu ustavila okvara. V nasprotnem primeru bi dirko nedvomno končal v najboljši deseterici.

Odlično se je v drugi polovici dirke tokrat znašel Stroll, ki je (po zgolj 14. startnem mestu) ciljno črto na koncu prečkal kot osmi. Tudi pred Ricciardom in Vettlom, ki se po koncu sezone poslavljata od formule 1. Prav slednjemu je bilo po koncu namenjene tudi nekaj dodatne pozornosti, kar pa se za štirikratnega svetovnega prvaka pravzaprav tudi spodobi.

Sezona 2022 je torej končana, s starim novim prvakom Verstappnom, ki je uspel na koncu zbrati kar 146 točk več od Leclerca in še tri več od Pereza. Podobna situacija pa je tudi v konstruktorskem seštevku, kjer je razlika med Red Bullom in Ferrarijem znašala 205 točk. Mercedes, ki je zaostal še dodatnih 29 točk, pa je moral po osmih zaporednih naslovih zadovoljiti s tretjim mestom.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija