Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Ferrari je dobil konkurenta zaradi slabega voznika

Lamborghini
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.11.2022 16:09

Ne le v najnovejšem filmu, tudi nasploh je razlog, zakaj je Feruccio Lamborghini začel izdelovati avtomobile, precej idealiziran.

Artur Švarc

Ferruccio Lamborghini je hotel Enzu Ferrariju predvsem dokazati, da ni le izdelovalec traktorjev, pač pa da zna izdelati tudi športni avto.  Zgodba, ki se skriva za vsem tem, je mnogim znana, ne pa tudi vse podrobnosti.

Ferruccio je v času, ko je bil že precej bogat, vozil tudi Ferrarijeve avtomobile in jih pogosto vozil na servis, da so menjali iztrošeno sklopko. V najnovejšem filmu Lamborghini predlaga Ferrariju, da mu pokaže, kako se naredi sklopka in Enzo ga seveda pošlje v tri krasne in nazaj k njegovim traktorjem. Lamborghini potem naredi svoje podjetje in svoje avtomobile in tudi dokaže svoje. Kakorkoli, Ferruccio je bil precej slab voznik in je pogosto kuril sklopke, ki so bile – težko verjeti – povsem enake kot pri njegovih traktorjih. Isti model, isti proizvajalec. Ampak modifikacija, ki so jo njegovi inženirji naredili, ni bila glavni razlog za sestanek s predlogom Ferrariju in izdelava prvega avtomobila, pač pa so glavni razlogi snobovstvo med italijanskimi tovarnarji in principi.

Namreč, Lamborghinija je najbolj razjezilo dejstvom da je sklopka za njegov traktor stala 10 lir, Ferrari pa mu je na servisu računal za menjavo 1000 lir. V času začetka rivalstva je Ferrari že dihal na škrge in se pogajal o prodaji imperija Fordu, vendar si je zadnji čas premislil, kar je potem privedlo do slavnega rivalstva obeh znamk v Le Mansu. 1969 je bil Fiat že polovični lastnik Ferrarija, 1977 je Enzo odstopil z mesta predsednika.

Prvi Lamborghinijev avto, 350 GTV, so pokazali na avtosalonu v Torinu, šele 350 GT je debitiral naslednje leto v Ženevi, kar omenja tudi novi film. Lamborghini Automobili je bil ustanovljen 1963, tovarno pa so postavili v Sant'Agati Bolognese. Sledile so legende, Miura, Islero, Epada in seveda Countach leta 1971. Samo osem let po ustanovitvi se je Ferruccio Lamborghini odločil, da je dokazal svoje in 1972 zapustil podjetje. 1980 je Lamborghini Automobili bankrotiral.

Leto dni pozneje je podjetje ponovno oživelo in nad vodo je podjetje držal terenski LM002, kmalu zatem se jih je polastil Chrysler, luč sveta je 1990 ugledal Diablo. Američani so se zaradi lastnih težav podjetja znebili 1994, 1998 pa je prešel v Audijeve roke. Pod veliko Volkswagnovo streho je Lamborghini danes uspešno podjetje s svetlo prihodnostjo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija