Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Tekmovalnost je prerasla v prijateljstvo

Alain Prost o Ayrtonu Senni
Tekmovalnost je prerasla v prijateljstvo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.01.2023 01:15

Alain Prost je odkrito spregovoril o svojem zapletenem odnosu z Ayrtonom Senno.

Urša Prosenjak

Ayrton Senna in Alain Prost sta bila zaprisežena tekmeca v Formuli 1, ko pa je Prost odložil svojo čelado leta 1993, je postal njun odnos bolj prijateljski. Legendarni francoski dirkač meni, da je po njegovem odhodu Senni manjkalo motivacije.

Napetosti med Senno in Prostom so večkrat dosegle vrelišče. Eden zadnjih takšnih trenutkov je bil, ko je Prost leta 1993 odšel k Williamsu, ki je bil zaradi tehničnih inovacij takrat nepremagljiv. Ena izmed njegovih zahtev, ki so bile nato vpisane v pogodbo, je bila, da Senna ne bo nikoli njegov ekipni tovariš, zaradi česar ga je Brazilec med novinarsko konferenco imenoval za strahopetca.

Nazadnje sta tekmeca stala skupaj na stopničkah po avstralski dirki leta 1993, ki je bila tudi Prostovo slovo. Senna je leto kasneje prevzel njegovo mesto pri Williamsu, kar pa je bila odločitev, ki se je končala kot ena največjih tragedij v zgodovini motošporta. Le nekaj mesecev kasneje se je smrtno ponesrečil med dirko za Veliko nagrado San Marina v Imoli.

Prav med tem usodnim vikendom je Senna poslal svojemu nekdanjemu tekmecu posebno radijsko sporočilo, v katerem je razkril, kako zelo ga pogreša. Po Prostovi upokojitvi sta bila namreč v tesnem stiku. »Čutil sem, da mu ni dobro. Pogosto me je poklical, včasih celo dvakrat na teden,« se spominja zdaj 67-letni Prost. »Ko sem še dirkal, se nisva pogovarjala, takrat me nikoli ni klical. Kot bi brez mene izgubil kompas. Verjetno sem bil njegov vir motivacije. Težko je razumeti.«

Po več kot tridesetih letih se Prost spominja obdobja s Senno z grenkosladkimi občutki. Trpko rivalstvo bi lahko preraslo v lepo prijateljstvo. »Oba sva živela izjemno človeško in psihološko zgodbo. Na koncu ti ostanejo lepi spomini in te je potrebno ohranjati,« zaključuje štirikratni svetovni prvak.

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Mansell26.03.2023 12:17
Zlati časi F1.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija