Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Od britanske tradicije do kitajske odrešitve

Morris Garage
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.03.2023 11:30

Otoška avtomobilska industrija velja za eno prvih, a ker so Angleži karakterno nekaj posebnega, to velja tudi za avtomobile.

Artur Švarc

Za Anglijo lahko rečemo, da je ena od zibelk avtomobilizma, pa avtomobilskega športa in pravzaprav vsega, kar diši po strojništvu. Vendarle, lega, pa vreme, pa svetovni imperij, ki to ni več in še cel kup lastnosti so razlog, da lahko tudi avtomobilsko zgodbo tam zgoraj na drugi strani Rokavskega preliva vzamemo precej eksotično. Od nje danes ni ostalo prav veliko, večinoma so ostale prestižne znamke in izdelovalci superšportnikov, pa vseeno, od avtov za navadne ljudi je po številnih prevzemih, združitvah in spet prevzemih, ostalo bore malo.

Ena od redkih otoških znamk, ki je preživela 100 let, je MG. Nastala je iz majhnega podjetja Williama Morrisa na Longwall Streetu v Oxfordu, Morris Garages, kjer so prodajali Morrisove avtomobile. Šef prodaje je bil Cecil Kimger, ki je 1922 postal tudi direktor, delavnica pa je začela ponujati svoje različice Morrisovih avtomobilov. To pomeni, da so na osnovno šasijo poveznili svojo karoserijo. Kdaj točno se je to začelo, si avtomobilski zgodovinarji niso enotni, prvi primerki, ki so imeli karoserije lokalnih izdelovalcev, pa so nosili tako značko Morris kot MG in so bili  znani pod imenom Kimber Specials, Kimberjeve specialke. Značka v osem kotniku s črkama MG se je prvič pojavila jeseni 1923 in dobila status blagovne znamke 1. maja 1924, kar naj bi veljal za uradni začetek MG-ja, spet drugi pa menijo, da se je MG kot znamka začela na avtomobilih pojavljati šele leta 1925.

Po prvih izdelanih primerkih se je Morris Garages zaradi povpraševanja večkrat preselil v večje prostore, 1929 pa je v Abingdonu v pokrajini Oxfordshite delovala že velika tovarna. Podjetje z imenom M.G. Car Company je bilo uradno ustanovljeno 21. julija 1930, Kimber pa je ostal v podjetju do 1941, ko se je matični Morris ukvarjal le še z vojno industrijo. Cecil Kimber je umrl februarja 1945 v nesreči vlakov v Londonu.

William Morris, ki je bil lastnik MG-ja, je 1935 znamko prodal svojemu drugemu podjetju Morris Motors, glavnemu podjetju konglomerata, kar je imelo za MG velike posledice, sploh v avtomobilskem športu, prodajno paleto pa so sestavljali Wolseleyevi in Morrisovi izdelki z značko MG. Po drugi svetovni vojni se je začela dolga pot prevzemov in prodaj. M.G. Car Company Ltd je leta 1952 skupaj z Morrisom z združitvijo Austina postal British Motor Corporation ali BMC. Na čelu novega podjetja je pristal John Thornley, ki je podjetje vodil vse do upokojitve 1969. Pod BMC-jem je bila večina MG-jevih modelov spet izvora drugih znamk z MG-jevo značko, razen malih MG-jevih športnih avtomobilov, ki so hitro postali zelo priljubljeni in dobili kultni status. Septembra 1966 se je BMC združil z Jaguarjem v British Motor Holdings (BMH), ta pa dve leti pozneje skupaj z Leylandom v British Leyland Motor Corporation (BLMC).

V času, ko je britanski imperij že razpadal na kose, težišče razvoja avtomobilizma pa je bilo vse prej kot v rodni Angliji, se je z združitvijo mnogih podjetij skušalo ohraniti cenovno (in malo tudi tehnično) konkurenčnost, kar pa je delovalo le na domačem trgu. 1972 je bil MG le še znamka, ki jo je uporabljal BLMC, ime M.G. Car Company pa je izginilo. 1975 je BLMC delno prevzela država in ga preimenovala v British Leyland (BL), vodstvo pa je večinoma izviralo iz Leylandove veje združitve, ki je s sabo prinesla tudi glavnega rivala MG, znamko Triumph. Ta je dobila v BL poseben status tako kot Rover in Jaguar, medtem ko je MG kot ostale BMC-jeve znamke spadal v divizijo Austin-Morrisa, kjer so izdelovali družinske avtomobile. Medtem, ko so v sedemdesetih na trg poslali nove Triumphe, med njimi TR7, MG razen modela MGB ni pokazal ničesar novega, vseeno pa je bila znamka dobičkonosna, kar pa se je izničilo z izgubo ostalih znamk v diviziji. Denar je šel v glavnem za razvoj Austin-Morrisovih avtomobilov, tako da so MG-jevi modeli hitro postali zastareli. Ko so sedemdeseta pri koncu svojega desetletja zadala končni udarec čudni otoški ekonomiji in je bilo treba reševati British Leyland, je posledično ugasnila tudi tovarna v Abingdonu, kjer so tudi izdelali zadnji MGB, znamko pa  začasno ugasnili. Čeprav so takrat izginile mnoge znamke, pa nobena ni povzročila toliko negodovanja med delavci, prodajalci in tudi kupci kot prav ukinitev MG-ja. Veliko let pozneje je takratni direktor Sir Michael Edwareds obžaloval to odločitev. Od 1982 do 1991 so značko MG dodajali na športne različice Austin Roverjevih modelov Metro, Maestro in Montego. Sama znamka je oživela šele 1992 z RV8, izboljšano različico MGB Roadsterja z Roverjevim V8 motorjem, ki so ga predstavili na avtosalonu v Birminghamu, proizvodnja pa se je začela 1993.

Matični British Leyland je 1986 prešel v skupino Rover, to pa je 1988 prevzel British Aerospace in 1994 še BMW. 1995 je na trg prišel še mali roadster MF G, ki je bil velika uspešnica. Ko se je BMW po samo šestih letih umaknil iz posla (obdržali pa so znamko Mini), je lastnik MG-ja postala skupina MG Rover Group. Ta je izdelovala običajne avtomobile pod znamko Rover in športne z dodatkom značke MG. Tudi Roverjeva želja oživiti britansko avtomobilsko industrijo se je končala že 2005, ko je podjetje šlo v prisilno poravnavo, zadnji avto pa je s tekočih trakov pripeljal 7. aprila 2005. Nekdanja MG-jeva tovarna v Abingdodnu je danes poslovna zgradba, v kateri najdemo tako McDonlads kot lokalno policijo, v neposredni bližini pa je tudi sedež MG kluba, ustanovljenega 1930.

Poleti 2005 je pravico do znamke MG skupaj z ostalo lastnino MG Rover Group kupil Nanjing Automobile Group za ceno samo 53 milijonov funtov. Novo podjetje NAC MG UK se je potem po združitvi Nanjinga s Shanghai Automobile Industry Corporation (SAIC) preimenovalo v MG Motor. Ta je 2011 lansiral novi model, MG 6 v GT (kombilimuzinski) in Magnette (limuzinski) različici, ki je bil prvi iz nove generacije MG-jev po MG TF. Avtomobile iz MG Motor danes najdete po celem svetu, od Indije, Avstralije, Kitajske do Brazilije, Mehike, Tajske in seveda Velike Britanije in od nedavnega seveda tudi pri nas.

Z rastjo modelov, v osnovi kitajskega izvora, je rasla tudi prepoznavnost znamke. Več kot očitno je bil kitajski prevzem uspešen in ob 90-letnici znamke 2014 je revija Auto Express dala MG Motor na tretje mesto najbolj uspešnih proizvajalcev. MG Motor je prav tako povedel v rasti avtomobilskih podjetij, prodaja tega leta v Angliji pa se je ob novem modelu MG 3 povečala kar za 361 %.

Od nekdaj številnih zvenečih imen z Otoka sta danes tako najbolj prepoznavna prav Mini in MG in seveda ostali premium izdelki kot so Jaguar, Land Rover in športni McLaren, Aston Martin in še bi lahko naštevali.

Prvi MG je bil leta 1924 MG 14/28, narejen na šasiji Morrisa Oxford z novo športno karoserijo. Avto je živel skupaj z Oxfordom številna leta, prvi pravi namensko narejeni MG pa je MG 18/80 iz leta 1928, ki je imel svojo šasijo in prvo tradicionalno pokončno MG-jevo masko. Anglijo je  v teh letih motorizirala serija majhnih avtomobilčkov, t.i. »midget cars« in tudi MG z modelom M-Type ni bil izjema. MG je takrat postal tudi uveljavljeno ime v avtomobilskem športu. Pred in po drugi svetovni vojni je MG izdeloval linijo midgetov T, ki so jih izvažali po celem svetu, natančneje po svojih kolonijah, med njimi so bili modeli MG TC, MG TD in MG TF, ki so vsi izvirali iz predvojnega MG TB.

Eden najbolj prepoznavnih MG-jev vseh časov je bil MGB, ki je na trg prišel 1962. 3,88 metra dolg roadster je bil takrat sodoben in udoben športni avto, ki je 3 leta pozneje dobil še kupejevsko različico. Avto so izdelovali vse do 1980. Kratko obdobje med 1967 in 1969 je nastajal tudi manj uspešni MGC, ki je bil v osnovi MGB, a z močnejšim V6 motorjem. Še manjši je bil 3,4 metra dolgi MG Midget, ki je luč sveta ugledal 1961 na osnovi Austin-Healeya Sprite. Z zaprtjem tovarne v Abingtonu so se poslovili tudi MG-jevi lastni modeli, čeprav se je značka kot rečeno pojavljala na Austinih kot športnejša različica. Eden od njih je bil tudi MG Metro 6R4, ki je bil Austin Roverjev prispevek v rally skupini smrti v osemdesetih letih, Skupini B.

Skupina Rover je 1992 oživila MGB kot RV8, 1995 pa so dali na trg MG F, ki je postal prvi masovno izdelovani MG po 1980. Pod MG Rover Group je podjetje izdelovalio MG ZR, ki je bil v osnovi Rover 25, MG ZS kot Rover 45 in MG ZT na osnovi Roverja 75.

2017 je SAIC v Šanghaju pokazal prvi novi koncept MG-ja z imenom E-Motion, uspešnica iz devetdesetih, TF pa bo oživela kot MG Cyberster. Trenutno lahko pri nas kupite dva MG-jeva modela, MG ZS, križanca iz B-segmenta in malo večji SUV, MG HS. Nekaj je tudi elektrike, MG4, sledili pa bojo MG5 in futuristično oblikovani Marvel.

Zanimivo je, kako so si Angleži s filozofijo izdelave avtomobilov kar nekajkrat sami dali strel v koleno. Izoliranost na britanskem otočju je vendarle imela večji vpliv, kot se je sprva zdelo – in če so bili za angleške voznike (in voznice) domači izdelki skoraj svetinja, so bili v primerjavi z nemško, italijansko in ameriško motorizacijo ves čas razvojno in tehnično v zaostanku. Ampak ponosni konglomerat ljudstev in narodov na Otoku se za to ni zmenil pretirano, dokler ni bilo prepozno. Tisto najboljše pa so uspeli pobrati drugi, z nemško tradicijo ali kitajsko filozofijo marljivih opazovalcev, ki se zelo hitro učijo in potem presežejo svojega učitelja. Britancem pa pravzaprav ni ostalo veliko, saj so tudi ostale premium znamke v indijski, kanadski ali arabski lasti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs08.03.2023 12:09
Z vsem dolžnim spoštovanjem do trenutne palete modelov, ki je videti kar v redu, bo treba najprej razčistiti naslednje: Kitajci niso rešili popolnoma ničesar. Kitajci so si kupili pravico do uporabe znamke in logotipa MG, kar tudi počnejo, in to je to. Proizvajalec ima z Morris Garages toliko skupnega kot današnji Borgward z Isabello.
skrivo08.03.2023 22:44
Jjs: natanko tako! Ampak pri folku pa to kr pali, čeprav je 50 no name znamk na Kitajskem z boljšimi avtomobili.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija