Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Prvi primerki Lexusa nove generacije že v Sloveniji

Novo v Sloveniji
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.03.2023 14:04

Model RX je od leta 1999 pomemben steber ponudbe znamke Lexus. Po vsem svetu so jih v več kot dveh desetletjih prodali že preko 3,5 milijona, zdaj pa se ta velikan slovenskim kupcem predstavlja v novi peti generaciji.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Športno terenski velikan bo v letošnjem letu predstavljal tretjino celotne prodaje japonske premijske znamke. V tovarni na Japonskem si je ljubljanski trgovec, kjer je vzpostavljena edina prodajna točka v Sloveniji, zagotovil nekaj več kot 30 primerkov. Samo v zadnjih nekaj mesecih se je zanj odločilo 8 kupcev. RX, ki najbližje tekmece vidi v BMW-ju X5, Mercedesu GLE in Porscheju Cayennu, v novi generaciji stavi na prenovljene hibridne pogonske sklope in boljšo vozniško izkušnjo. Na voljo so trije različni pogoni in tehnična rešitev, ki jo pri Lexusu prvič uvajajo v ponudbo.

Od leta 2006, ko so uradno začeli s prodajo modelov Lexus, so zabeležili 205 prodanih RX-ov.

 

Velja izpostaviti, da je RX izdelan na novi platformi GA-K, ki mu prinaša boljše vozne lastnosti, za skoraj 100 kilogramov manj teže in možnost integriranja novih elektrificiranih pogonov. Vrhunec ponudbe predstavlja najzmogljivejši RX 500h z vgrajenim 2,4-litrskim bencinskim turbo motorjem z 273 kilovati moči (371 KM), v kombinaciji s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki moč prenaša na vsa štiri kolesa (Direct4 – stalni štirikolesni pogon). Ta je tudi edini v ponudbi, ki ima vgrajen sistem štirikolesnega krmiljenja, kjer se v zavoju ali na mestu zadnja kolesa obračajo do 4 stopinje. 

Popolna novost v ponudbi je priključni-hibrid z oznako 450h+. Gre za kombinacijo 2,5-litrskega bencinskega in električnega motorja, ki mu energijo zagotavljajo 18,1 kWh baterije, skupna sistemska moč pa znaša 227 kilovatov (309 KM). Na elektriko je več kot dve toni težak velikan zmožen prevoziti okrog 65 kilometrov, medtem ko polnjenje baterij preko 6,6-kilovatnega polnilnika traja tri ure. Vstopno verzijo RX-a predstavlja oznaka 350h in sicer v obliki klasičnega hibridnega pogona, kjer je 2,5-litrski bencinski motor kombiniran z elektromotorjema na sprednji in zadnji osi za potrebe štirikolesnega pogona (prenos moči opravlja e-CVT menjalnik), ko je to potrebno. Celoten pogonski sklop razvija 184 kilovatov moči.

Vstopni model je pri nas na voljo v štirih stopnjah opreme in z začetno ceno 82 tisočakov, začetna cena priključnega hibrida znaša 96 tisoč evrov, RX 500h pa je na voljo zgolj z opremo F Sport, kar pomeni, da bo zanj potrebno odšteti vsaj 106 tisoč evrov. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zraice21.03.2023 15:06
A ta maska nazobčana je kaka šala? :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija