Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kitajski električar, ki si zasluži pozornost
Slovenska premiera: MG4 Electric
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
23.03.2023 20:41

Ofenziva kitajske avtomobilske družbe MG na slovenskem trgu se v teh dneh nadaljuje z začetkom prodaje prvega pravega električnega avtomobila. Najcenejši, z vključeno subvencijo, stane manj kot 29 tisoč evrov.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič in MG

V okolici Bleda sem prevozil prve kilometre z novim modelom kitajskega proizvajalca in prvi vtis je precej pozitiven. Avto, ki dimenzijsko in tehnično sodi v razred, kjer so uvrščeni denimo Volkswagnov ID.3 ali Renault Megane Electric, bo v prvi vrsti izstopal s ceno. Začetna cena je na slovenskem trgu zanj postavljena pri 32.900 evrih in če odštejemo še državno spodbudo pri nakupu električnega vozila, to pomeni 28.400 evrov. In takšnega dejansko lahko kupec tudi odpelje iz prodajnega salona pri šestih trgovcih širom Slovenije. Namreč, prodajna politika Kitajcev in posledično slovenskih trgovcev je, da kupec lahko izbere le še barvo avtomobila, ki je na zalogi. In teh je v koprskem pristanišču vedno nekaj sto, saj ti redno prihajajo z ladijskim prevozom iz Šanghaja. 

MG4 Electric bo na cesti opazen avtomobil, saj so mu kitajski oblikovalci ustvarili drzne linije, kjer je denimo vključen aerodinamičen spojler na zadku, všečen je podpis LED dnevnih luči, pa oblika zadnjih LED luči, tu je tudi možnost izbire sedmih barv zunanjosti, pri bogatem paketu Luxury pa je ta na voljo v kombinaciji s črno streho. Potniška kabina je na prvi pogled prostorna. Sedeži, ki so lahko delno odeti v usnje ali pa imajo možnost ogrevanja, so se na tisti kratki preskusni vožnji izkazali za udobne, novinarski kolega na zadnji klopi pa tudi ni tarnal nad prostorsko stisko v predelu nog. Nenazadnje, razdalja med sprednjo in zadnjo osjo meri 2,7 metra. Prtljažni prostor je za vsakdanje potrebe dovolj velik. V osnovi ga je za 363 litrov, v kolikor se preklopi naslon zadnje klopi, uporabnik pridobi skupno 1177 litrov. 

Kar se tiče voznikovega delovnega okolja je tudi MG4 Electric zasnovan po znanih smernicah. Za volanom so postavili 7-palčni zaslon v vlogi merilnikov, na njem pa so zbrani tisti najbolj uporabni potovalni podatki. Med drugim tudi intenzivnost rekuperacije, ki se jo upravlja preko osrednjega 10,25-palčnega zaslona na dotik. Potrebno se je le konkretno zakopati v menije. Poleg kopice številnih sistemov in informacij, se uporabnik z avtomobilom povezuje tudi na daljavo, preko posebne aplikacije iSmart. Tega pa bojda ne bodo zaračunavali. Vlogo menjalnika ima veliko vrtljivo stikalo na sredinski konzoli, v neposredni bližini pa je urejeno tudi mesto za brezžično polnjenje telefona. 

Člana družine MG s številko 4 so kitajski inženirji gradili na novi modularni platformi MPS, ki slabo tono in 700 kilogramov težkemu avtomobilu zagotavlja dobro držo na cesti. Tudi po zaslugi namestitve baterij med sprednjo in zadnjo osjo, s čimer so uspeli težo porazdeliti v razmerju 50:50. Kupci bodo lahko izbirali med dvema vrstama baterij. Šibkejša 51 kWh baterija je litij-ionska in po meritvah WLPT omogoča 350 kilometrov vožnje brez postanka na polnilnici, medtem ko je zmogljivejša verzija baterij izdelana iz kombinacije niklja, kobalta in mangana (NCM). Ta ima še za dodatnih 100 kilometrov energije. A to so samo uradni tovarniški podatki, tiste iz vsakodnevne uporabe pa bomo podrobno preverili v naslednjih mesecih. Z zmogljivejšo baterijo, ki se na hitrih polnilnicah z enosmernim tokom polni z močjo do 135 kilovatov (35 minut iz 10 na do 80 odstotkov), je povezan električni motor na z najvišjo močjo 150 kilovatov, medtem ko šibkejša verzija razvije največ 125 kilovatov moči. Izpostaviti velja še to, da je pogon v obeh primerih speljan na zadnji kolesni par, da obračalni krog znaša 10,6 metra in da počitniške prikolice z njim ne bo možno vleči, saj je najvišja dovoljena meja postavljena pri 500 kilogramih.

Kot že omenjeno, MG 4 je kupcem v Sloveniji na voljo za začetnih 32.900 evrov, skok na srednji paket opreme Comfort bo ceno povišal za 4600 evrov, najbolj založen Luxury pa ima ceno postavljeno tik po 40 tisočaki, a bodo nanj potrebno počakati še do začetka jeseni. Vsak kupec ob nakupu prejme tudi 7-letno tovarniško garancijo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil23.03.2023 22:53
Hm, če hočem imeti vse, kar mislim, da danes avto mora imet, me ne prepriča ne cena, ne doseg, ne garancija, na koncu niti oblika. Če so to tisti Kitajci, kateri bodo naredili preboj, bom še pri starem.
IcEmAn23.03.2023 23:17
Kam smo prišli, da nas zdaj že severne in zahodne evropske države šišajo s cenami.......
F1_tom24.03.2023 08:23
Is a car electric? Yes. Then it needs to be ugly - logika danes
Sledge_Hammer24.03.2023 12:42
Rajš peš hodm, k da podpiram kitajsko represijo ljudstva in diktaturo.
skrivo24.03.2023 18:15
S to ceno ne bo prodajni hit, pa še oblika je xela čudna. Če ne bi VW podražil ID.3 za 10k€, za ta denar ne bi prodali niti enega.
Pragmatik24.03.2023 19:18
Električni avto si bom zagotovo kupil med zadnjimi, ko ne bo več nobene druge možnosti, zagotovo pa ne bo kitajske znamke, pa če bo pol cenejši od evropskih. Trenutne informacije zaposlenih pri prodajalcu teh vozil o dobavah nadomestnih delov so več kot zgovorne.....
© Copyright 1999-2022 Avtomanija